КОЖА МОЖЕ ДА СЕ ОСПЕ И ЗБОГ СТРЕСА: Овакве реакције карактеристичне за жене после 30

В. Н.

24. 09. 2021. у 13:00

ОСИП по кожи често може да се јави у ово доба године као последица презнојавања. Међутим, према подацима Америчке дерматолошке академије, осип може да настане и као последица стреса. Осим као копривњача, такозвани стресни осип може да изгледа и као псоријаза, екцем или розацеа. Највероватније ће се појавити тамо где је тело најтоплије или где постоји одређена врста притиска, као на пример, на раменима, струку или наборима руке.

КОЖА МОЖЕ ДА СЕ ОСПЕ И ЗБОГ СТРЕСА: Овакве реакције карактеристичне за жене после 30

Фото: Depositphotos

Амерички научници наводе да су стресни осипи и копривњача изузетно чести. Жене имају већу шансу да добију стресни осип, а неретко ове реакције им престају тек кад напуне 30, 40 или 50 година.

Амерички стручњаци кажу да стресни осип настаје под утицајем хормона стреса - кортизола. Он доводи до повећање производње вишка масноће које узрокују и настанак акни и убрзавају реакцију хистамина на тело и ослобађање упалних хемикалија.

На који начин одговор хистамина резултира осипом или појавом других стања још није познато. Срећом, стресни осипи су пролазни и могу нестати у року од 24 сата. Међутим, уколико се често јављају или стварају велике проблеме, препоручује се коришћење лекова. Кортизонска крема најчешће може да помогне. У таквим ситуацијама препоручује се и избегавање ношења припијене одеће око подручја на ком се налази осип. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)