ШЕТЊА ЈЕ КЉУЧНА ЗА РЕГУЛАЦИЈУ ШЕЋЕЊА У КРВИ: Апликација као вид превенције у сузбијању дијабетеса

И. К

19. 09. 2021. у 13:00

ИМА пацијената који пију и по шаку лекова, али не успевају да регулишу ниво шећера у крви. То је зато што су физички неактивни, рекла је професор др Теодора Бељић Живковић, ендокринолог и директорка Клинике за интерне болести Клиничко-болничког центра "Звездара" на недавно представљеном пројекту "Отвори плави круг".

ШЕТЊА ЈЕ КЉУЧНА ЗА РЕГУЛАЦИЈУ ШЕЋЕЊА У КРВИ: Апликација као вид превенције у сузбијању дијабетеса

Фото: Depositphotos

 - За спречавање шећерне болести и гојазности најмање што је потребно је два и по сата умерене аеробне физичке активности, а шетња је управо таква. За њу су потребни мотив, време и друштво, па је зато најбоље ако их воде тренери и када су под надзором медицинских сестара, јер онда постају едукативне и учесници могу да добију низ корисних информација - рекла је професорка Бељић Живковић.

Сходно саветима лекара покренут је пројекат "Отвори плави круг" чији је циљ превенција и сузбијање дијабетеса, као и спречавање гојазности. Окосницу пројекта чине организоване шетње под надзором медицинских сестара и професионалних тренера из "Београдског тркачког клуба", а повремено се шетачима придружују и гости едукатори - лекари, нутриционисти и психолози.

Шетње се организују у групама по 20 учесника, на више локација у Београду, као што су Ада Циганлија, Кошутњак, Ушће, Звездарска и Бањичка шума. У склопу пројекта покренута је и апликација "Отвори плави круг" која свим заинтересованим грађанима пружа корисне информације о здрављу, терминима, и локацијама за шетње, као и стручњацима који се прикључују.

Од среде, у склопу пројекта, почела је са радом и Школа нордијског ходања. Под надзором стручњака из Београдског тркачког клуба, који су пионири ове популарне дисциплине у нашој земљи, обезбеђена је и бесплатна школа у трајању од два месеца. Уколико се покаже да постоји заинтересованост шетача за ову активност планирано је да школа постане стални део пројекта. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)