ДОКТОРКА СВЕТЛАНА ВАЉАРЕВИЋ РЕШАВА ДИЛЕМУ: Зашто долази до упале средњег ува и како се лечи?

В. Н.

19. 09. 2021. у 12:00

ИНФЕКЦИЈА средњег ува најчешће је разлог несносног бола у уву, који се сматра другим најтежим болом који човек може да осети. На питање о том екако настаје ово обољење и који су ефикасни начини лечења, одговара докторка Светлана Ваљаревић, орл.

ДОКТОРКА СВЕТЛАНА ВАЉАРЕВИЋ РЕШАВА ДИЛЕМУ: Зашто долази до упале средњег ува и како се лечи?

Foto: Arhiva Novosti

 - Упала средњег ува је често обољење код деце и одраслих, а последица је вирусне или бактеријске инфекције или запушености Еустахијеве тубе која спаја шупљине средњег ува са носним спратом ждрела услед прехладе или алергије. Симптоми упале средњег ува су осећај запушености и бола у оболелом уву и понекад осећај слабијег слуха. Тегобе могу да буду праћене и отежаним дисањем на нос или системским тегобама (малаксалост, повишена температура), објашњава докторка Ваљаревић.

 - У случају да узрочник акутне упале ува није бактеријски, довољна је симптоматска терапија (аналгетик, спреј за нос уколико је дисање на нос отежано, довољан унос течности). Топле суве облоге локално (загрејан пешкир) могу значајно да ублаже бол. Уколико се на основу налаза крвне слике, брисева или јасне клиничке слике закључи да је у питању бактеријска упала средњег ува, неопходна је и примена антибиотика, додала је она. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)