СРЧАНИ МИШИЋ ПОПРАВЉАЈУ У ЛОКАЛНОЈ АНЕСТЕЗИЈИ: У Институту "Дедиње" примењују нову методу лечења хипертрофије миокарда

И.К.

18. 09. 2021. у 14:00

У ИНСТИТУТУ за кардиоваскуларне болести "Дедиње" хипертрофичну опструктивну кардиомиопатију почели су да оперишу и минимално инвазивном алкохолно - спеталном аблацијом. После ове интервенције пацијенти се много брже опорављају, а могуће компликације су сведне на минимум.

СРЧАНИ МИШИЋ ПОПРАВЉАЈУ У ЛОКАЛНОЈ АНЕСТЕЗИЈИ: У Институту Дедиње примењују нову  методу лечења хипертрофије миокарда

Фото: "Новости"

Асистент Иван Илић, интервентни кардиолог "Дедиња", који је недавно код двоје пацијената са својим тимом извео алкохолно  - спеталну аблацију, каже да је хипертрофична опструктивна кардиомиопатија генетско обољење од којег подједнако оболевају и мушкарци и жене и јавља се код једне од 500, углавном младих особа:

  - Овај вид хипертрофије миокарда, узрокован је мутацијама гена, чији је лош исход стварање задебљања на зидовима срчаних шупљина, а најчешће на мишићу леве коморе, што код пацијената ствара бројне тегобе у виду повремених болова у грудима, осећаја недостатка ваздуха приликом физичког напора или минималног замарања. Много озбиљније тегобе се јављају у виду значајних поремећаја ритма, па све до напрасне срчане смрти.

На нашим просторима до сада је ово генетско обољење срца углавном третирано класичном хирургијом, која је често праћена компликацијама.

Центар

СТРУЧЊАЦИ "Дедиња" планирају стварање Центра за лечење хипертрофичне опструктивне кардиомиопатије, где ће се спроводити свеобухватни дијагностички и терапијски приступ овој болести. Ово укључује комплетну дијагностику болести са генетским испитивањем, адекватну клиничку и функционалну процену пацијента са ергоспирометријом, примену визуализационих техника, ултразвук и магнетну резонанцу срца, електрофизиолошко испитивање и терапију у сврху превенције напрасне срчане смрти, а на крају интервентно или хируршко лечење ове болести.

 - Код пацијената који имају изражене симптоме, упркос примени лекова, потребно је смањити задебљање срчаног мишића, како би се отклониле срчане сметње. То смањивање задебљања могуће је извршити кардиохируршки или мини - инвазивном методом, која у будућности треба да однесе превагу, на радост, пре свега, пацијената, али и медицинског особља - каже др Илић, уверен да је алкохолна септална аблација (АСА) одлична алтернатива хирургији, при чему је безболна и ради се у локалној анестезији.

Како објашњава доктор Илић, суштина алкохолне септалне аблације је, заправо, ремоделовање задебљалог дела срчаног мишића, што подразумева промене кроз које он пролази, када се крвни суд који га снабдева крвљу запуши.

Катетерски се намерно трајно зачепи једна од грана леве коронарне артерије, која задебљали део мишића снабдева крвљу и вештачки изазове контролисани инфаркт и то давањем апсолутног алкохола на местима мишићног задебљања. Иако процедура технички подсећа на уобичајене интервенције на коронарним артеријама, циљеви су потпуно супротни - уместо да се "отвара", крвни суд се "затвара".

Комплексност интервенције је у одабиру праве гране за аблацију (спаљивање) и у одговарајућој контроли намерно изазваног инфаркта. Пуни ефекат интервенције се манифестује после шест месеци и то након уобичајених промена на делу срчаног мишића који је претрпео инфаркт. Временом, тај део мишића постаје тањи, а елеминисана је и препрека на месту изласка крви из леве коморе, што смањује срчане тегобе код пацијената. Резултати процедуре су, у највећем броју случајева добри, док је код малог броја пацијената потребно поновити интервенцију. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)