РЕХИДРАТАЦИЈА У КУЋНИМ УСЛОВИМА ЈЕ ТЕШКА: Што је дете млађе, већи је ризик од губитка течности

В. Н.

03. 09. 2021. у 12:30

МЕЂУ млађим школарцима све је више оних са стомачним вирусом, који почиње повишеном телесном температуром, па повраћањем, а затим се јавља и проливаста столица. Према речима асистента др Ивана Миловановића, шефа Дневне болнице гастроентерологије, Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, што је дете млађе ризик од превеликог губитка течности услед повраћања и пролива је већи, па би родитељи који осим школарца имају и бебу требало да буду посебно опрезни.

РЕХИДРАТАЦИЈА У КУЋНИМ УСЛОВИМА ЈЕ ТЕШКА: Што је дете млађе, већи је ризик од губитка течности

Фото: Depositphotos

Стомачни вируси нису неуобичајени међу најмлађима, али захтевају адекватан третман да не би дошло до компликација као што је велики губитак течности.

 - Основ лечења стомачне вирозе код школске деце је да им се у кућним условима адекватно надокнади изгубљена течност - објашњава др Миловановић. - То се ради постепено, обично оралним рехидратационим средствима, које се могу купити у свакој апотеци, а садрже доста електролита односно соли. Могућа је и рехидратација приручним средствима као што су готове супе из кесе или сок од јабуке разблажен са водом. У већини случајева, овакав третман уколико је спроводи постепено и упорно у трајању од неколико сати, довољан је да дете не дехидрира. Уколико пак дете упорно повраћа, има сува уста, наслаге на језику, поспано је и није дуго мокрило, онда се ради о средњој до тешкој дехидрацији. Она се не може кориговати надокнадом течности преко уста, већ је потребна краткотрајна хоспитализација ради интравенске надокнаде течности.

Пробиотик

ПЕДИЈАТАР Иван Миловановић напомиње да би у случају стомачне вирозе деци требало дати пробиотик. Његова препорука је да то буде препарат са сојевима Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii, јер је за њих доказано да скраћују период дијареје.

Када је о новорођенчади реч и одојчади до шест месеци старости поступак је другачији.

 - Код њих не треба бити упоран са кућном рехидратацијом, већ их што пре довести код лекара да се утврди узрок повраћања или пролива и започне са адекватном надокнадом течности у болничким условима - каже др Миловановић. - Обично се тада уради и анализа столице и то копрокултура када се сумња на бактерије или брзи антигенски тестови када се сумња на вирусне проузроковаче: рота, адено и норо вирус. Потребно је нагласити да подоји до шест месеца смањују учесталост и тежину цревних инфекција.

Уколико се примети крв у столици потребно је одмах потражити помоћ лекара.

 - Крв у столиции код деце најчешће указује на бактеријску цревну инфекцију или на компликацију цревне инфекције, као што је инвагинација и она свакако захтева што раније јављање лекару - каже наш саговорник.

Иначе, инфекције пробавног система код деце представљају једне од најчешћих болести са којима се деца и родитељи сусрећу. Сматра се да ће до треће године живота свако дете да има између једне и три епизоде цревне инфекције. У највећем броју случајева ради се о вирусним инфекцијама, које се обично преносе у кући или колективу преко прљавих руку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)