ПОСЕКОТИНА ИЛИ УБОД ИНСЕКТА ОТВАРАЈУ "ВРАТА" БАКТЕРИЈАМА: Самолечење је опасно јер доводи до ширења микроорганизама

И. Ковачић

24. 08. 2021. у 11:00

ПОВРЕДА од жуља, посекотина, раница од убода инсекта су током лета мете бактерија. Они који услед неке придружене болести имају ослабљен имунитет чешће постају "жртве" ових микроорганизама. Када дође до бактеријске инфекције коже, никако се не би требало лечити "на своју руку", јер оне могу да се искомпликују до те мере да доведу до скока телесне температуре, да се прошире по целој кожи, а потом и на друге органе.

ПОСЕКОТИНА ИЛИ УБОД ИНСЕКТА ОТВАРАЈУ ВРАТА БАКТЕРИЈАМА: Самолечење је опасно јер доводи до ширења микроорганизама

Фото: Depositphotos

Доктор Предраг Мајцан, дерматовенеролог Клиничко-болничког центра "Звездара", каже да промене на кожи до којих доводе бактерије може да препозна искључиво лекар и сходно томе пропише одговарајућу терапију:

 - Прави избор лекова брзо решава овај проблем пацијенту. У супротном, ако оболели самоиницијативно користи антибиотске препарате може да направи резистентне сојеве бактерија, који могу да доведу до ширења инфекције, па чак и сепсе.

Наш саговорник каже да бактерије углавном нападају кожу лица, а најучесталија инфекција је импетиго:

 - За промене на кожи најодговорније су стрептококне и стафилококне бактерије, али могу бити и друге. Када је реч о импетигу, он је доминантан међу децом, мада се среће и код одраслих. Карактерише га појава плика на црвеној површини, а касније прелази у красту. Временом се ове промене проширују и повећава се број. Код тежих облика болести, може доћи до упалног процеса на лимфним жлездама, а уколико се не лечи могуће су компликације на другим органима.

Благи сапуни

НЕ компликује се наравно свака раница на кожи ни кад су напољу тропске врућине, само је битна добра хигијена. Доктор Предраг Мајцан каже да је превенција бактеријских инфекција коже могућа одржавањем редовне хигијене, уз коришћење благих сапуна, шампона и гелова за купање.

Бактерије узрокују и појаву чирева на кожи.

 - Уколико се упални процес јави на косматом делу главе, браде, врата, реч је о запаљењу лежишта длаке, које је постало место на коме су се настаниле бактерије - каже др Мајцан.  - Једна врста бактеријске инфекције коже може да се испољи у облику плика, који се претвара у мрку красту, а на крају прелази у удубљени ожиљак.

Црвенило, оток и локално повишена температура, такође указују да су бактерије кривци.

 - То су инфекције које захватају површински слој коже - каже наш саговорник. - Али, није ретко и да продру у дубље структуре ткива. Такође, није ретко да бактеријска инфекција коже буде удружена са гљивичном, а некада са вирусном и другим обољењима коже.

Лечење бактеријских инфекција коже зависи од узрока, раширености кожних промена, узраста и општег психофизичког стања стања пацијента.

- Код појединих пацијената неопходно је урадити брис на бактерије и гљивице, а у неким случајевима налаже се и анализа крви и урина - каже др Мајцан. - Уколико су промене мање изражене и блаже, користи се локална терапија, а код тежих се користи системска, односно лекови морају да се пију. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)