ЕФЕКТИ ПО ПРЕСТАНКУ ПУШЕЊА: Опоравак и благостање организма већ након сат времена

С. К.

21. 08. 2021. у 17:00

САМО сат времена након престанка уношења никотина, појављају се здравствене користи за организам. Одвикавање може бити тешко али веома корисно.

ЕФЕКТИ ПО ПРЕСТАНКУ ПУШЕЊА: Опоравак и благостање организма већ након сат времена

Фото: Depositphotos

Чим особа престане да пуши, тело почиње да се опоравља. Након само сат времена пулс се враћа у нормалу, крви притисак почиње да опада, а циркулација се побољшава. После само 12 сати без цигарете, тело се чисти од вишка угљен-моноксида. Ниво угљен-моноксида се враћа у нормалу, повећавајући ниво кисеоника у телу.

Само један дан након престанка пушења, ризик од срчаног удара почиње да се смањује. За ово кратко време, ниво кисеоника код особе ће порасти, што ће олакшати физичку активност и вежбање, алудирајући на навике здраве за срце.

Већ за два дана након престанка, човек може приметити појачан осећај мириса и живописнији укус док ови нервни завршеци зарастају. Отприлике три дана након прекида, већина људи ће искусити расположење и раздражљивост, али и јаке главобоље и жудњу док се тело прилагођава.

Након само једног месеца без цигарета плућна функција особе почиње да се побољшава. Како плућа зарастају, а капацитет плућа побољшава, бивши пушачи могу приметити мање кашља и отежано дисање.

Девет месеци након престанка пушења плућа су се знатно зацелила.

После пет година без пушења, тело се довољно зацелило да артерије и крвни судови поново почну да се шире. Ово ширење значи да је мања вероватноћа да се крв згруша, што смањује ризик од можданог удара.

Након десет година, шансе особе да развије рак плућа и умре од њега су приближно преполовљене у поређењу са неким ко и даље пуши. Вероватноћа развоја карцинома уста, грла или панкреаса значајно се смањила.

После 20 година, ризик од смрти од узрока повезаних са пушењем, укључујући и плућне болести и рак, пада на ниво особе која никада у животу није пушила. Такође, ризик од развоја рака панкреаса смањен је на ризик од некога ко никада није пушио.

Пушење је штетна навика која може да доведе до тешких здравствених компликација и смрти. Када особа престане да пуши, тело ће почети да се природно лечи и временом враћа виталност непушача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)