ШЉИВЕ ЗА ЧЕЛИЧНИ СКЕЛЕТ: Благодети нискокалоричног воћа, позитиван утицај на инсулинску осетљивост

В. Н.

17. 08. 2021. у 17:00

НЕКОЛИКО научних студија потврдило је да конзумација око 100 грама шљива на дан у периоду од три месеца знатно повећава маркере у крви који показују повећање густоће костију.

ШЉИВЕ ЗА ЧЕЛИЧНИ СКЕЛЕТ: Благодети нискокалоричног воћа, позитиван утицај на инсулинску осетљивост

Фото: Depositphotos

Осим што јача кости, шљива смањује и ризик од оболевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола.

Свежа шљива обилује витаминима Ц, Б6, Б2, Б3, К, бакром, магнезијумом, гвожђем, калцијумом, и садржи чак 240 мг калијума на 100 г воћа. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент подстиче коагулацију тромбоцита што је важно у борби против атеросклерозе и других болести срца.

Сува шљива за труднице

ОСИМ свежих лековите су и суве шљиве. Познато је да су оне врло ефикасне у случају затвора. Зато се посебно саветују у трудноћи, јер затвор у овом стању може да буде изазван поремећајем хормона због кога се црева спорије померају.

Шљива обилује и влакнима, два грама на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће. Ова незаобилазна краљица мармеладе први је избор и код констипације, односно затвора. Дихидрокси-фенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.

Шљиве имају низак гликемијски индекс, што значи да могу да помогну у контроли нивоа шећера у крви и да се смањи ризик од дијабетеса типа 2. Оне могу смањити ниво триглицерида и глукозе у крви, за шта је заслужан лутеин. Такође, флавоноиди у шљивама смањују ризик од отпорности на инсулин, а позитивно утичу и на инсулинску осетљивост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)