ПРИРОДНИ ЛЕК ПРОТИВ ПОСЛЕДИЦА КОВИДА: Купина чува плућа и спречава тромбозу

В. Н.

30. 07. 2021. у 15:19

КУПИНА би могла да понесе епитет природног лека против последица ковида. Наиме, ако се једе редовно, ово бобичасто воће помаже у спречавању упале респираторног система и тромбозе.

ПРИРОДНИ ЛЕК ПРОТИВ ПОСЛЕДИЦА КОВИДА: Купина чува плућа и спречава тромбозу

Фото: Depositphotos

Разлог за то је што је купина "природан аспирин", јер обилује салицилном киселином. Осим што успешно спречава формирање тромбова, ова киселина користи се и за ублажавање болова, снижава температуре и делује противупално.

На пример, када дође до главобоље, можете помоћи себи тако што ћете јести купине. Ово воће такође штити вид и јача имунолошки систем. Купине су и моћан антиоксиданс, па тако смањују стварање лошег (ЛДЛ) холестерола, крепе организам, помажу очувању колагена и благо прочишћавају црева. Пошто садржи бетаине, сок пресних купина подстиче правилан рад ћелија јетре и штити је, док истовремено, повољно делује на жучну кесу и чисти жучне путеве. Антиоксиданси из купина учествују у процесу спречавања штетног деловања слободних радикала и на тај начин помажу у заштити обољења од рака, штите кардиоваскуларни систем, успоравају старење организма, помажу у борби против штетног деловања сунца на кожу, помажу код успоравања неуролошких болести.

ЧАЈ ОД ЛИСТОВА

ЛИСТОВИ купине имају антисептичка и противгљивична својства и састојке који јачају организма. Такође се употребљавају и за лечење код лакших случајева пролива. Мирисни чај од листова купине саветује се и у случајевима грипа, прехладе и кашља, за испирање упаљеног грла и за лечење упала усне дупље и десни. Две кашике листа купине прелијте са три децилитра кључале воде, после 15 минута процедите и пијте, у случају акутне прехладе и дијареје користи те га три пута дневно.

Вино од купина одавно је цењено и доказано као лек у борби против малокрвности. Стручњаци препоручују да се за побољшање крвне слике месец дана пије децилитар купиновог вина дневно, пола сата пре јела. Осим гвожђа, оно садржи и много витамина Ц и Б, фолну киселину и пектин, па побољшава циркулацију, убрзава рад црева, регулише крвни притисак, јача имунитет и отпорност организма, појачава апетит и поспешује метаболизам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)