ВЕЋА ДОЗА ЛЕКОВА ПРОТИВ АЛЕРГИЈЕ: У наредном периоду очекује се повећање поленских зрна корова у ваздуху

И. Ковачић

29. 07. 2021. у 13:20

У ВАЗДУХУ се већ региструје полен амброзије, али су његове концентрације, како наводе у Агенцији за заштиту животне средине, још мале. Ипак, они који су алергични на ову коровску биљку требало би да почну са терапијом, јер ће за непуних 10 дана амброзија да ствара велике проблеме алергичнима.

ВЕЋА ДОЗА ЛЕКОВА ПРОТИВ АЛЕРГИЈЕ: У наредном периоду очекује се повећање поленских зрна корова у ваздуху

Фото: Depositphotos

Стручњаци упозоравају да је довољно свега 10 поленских честица амброзије по метру кубном ваздуха да изазове јаке алергијске реакције, што је знатно мање у односу на друге алергене који изазивају здравствене тегобе тек кад има 20 до 30 честица у метру кубном ваздуха.

Доктор Татјана Радосављевић, пулмолог, каже да су испитивања доказала да зрна полена амброзије садрже ензиме који у 30 до 90 одсто случајева директно оштећују слузокожу дисајних путева:

 - Симптоми алергијске реакције на амброзију готово се не разликују од прехладе, због чега је најбоље да се уради алерголошки тест. Јер, због запушености носа долази до смањења и/или губитка чула мириса. Ове две чињенице отежавају разликовање симптома алергије на амброзију од симптома ковида - објашњава др Радосављевић.

Знаци преосетљивости на амброзију су кијање, пецкање и сузење очију, запушеност и обилно цурење из носа.

 - Осим ових симптома, преосетљиви на амброзију некада отежано дишу и жале се на стезање и бол у грудима - каже др Радосављевић. - То је онда знак да се ради о сезонској бронхијалној астми, која је узрокована алергијом на амброзију.

Наша саговорница каже да с обзиром на то да се полен амброзије може унети преко уста, ова биљка, у том случају, доводи и до стомачних тегоба.

АПЛИКАЦИЈА

АГЕНЦИЈА за заштиту животне средине направила је апликацију "Полен Србије", која може да се инсталира на сваком паметном телефону. Путем ње, у сваком тренутку, алергични могу да се информишу о конецентрацији поленских зрна свих алергогених биљака на подручју читаве државе.

 - Једини трајни спас од амброзије је њено уништење, које би требало да буде системски решено од стране државе и локалне самоуправе - каже др Радосављевић. - Решавање овог проблема није лако, нити брзо. Само кошење амброзије није решење, већ се она мора уништавати чупањем из корена и садњом других биљних култура. Податак да се ради о коренској биљци говори у прилог томе колико је комплексно решење ерадикације градова од амброзије.

До трајног решења спас је једино у лековима.

 - Да би смо избегли раздражљивост, малаксалост и пад концентрације, што умањује радну способност, алергични на амброзију би већ сада требало да почну да користе спрејове са локалним кортикостероидима, а они који користе пумпицу треба да повећају дозу и укључе антихистаминике - каже др Радосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)