СЛОБОДАН ДАН СМЕТА ОПОРАВКУ: Унија послодаваца тражи хитно укидање нерадне недеље

И.Д.С.

12. 05. 2021. у 08:25

УНИЈА послодаваца Црне Горе захтева од Владе и Министарства економског развоја да хитно реагују и предузму конкретне потезе који ће омогућити успешност предстојеће туристичке сезоне и даљи опоравак црногорске економије.

СЛОБОДАН ДАН СМЕТА ОПОРАВКУ: Унија послодаваца тражи хитно укидање нерадне недеље

Фото Архива

Како су навели, очекују да надлежни изнађу решење за укидање нерадне недеље у што краћем року. Из Алтернативе, захваљујући којој је више десетина хиљада радника добило слободан дан, наводе да у Унији послодаваца не знају социо-економске прилике у земљи.

Фото Архива

Унија послодаваца спровела је истраживање међу црногорским привредницима и како наводе, резултати показују да чак 65 одсто анкетираних сматра да би надлежнима приоритетни потез требало да буде укидање нерадне недеље током целе године. Да би недеља требало да буде радна током туристичке сезоне навело је 25 одсто привредника, док је њих 10 одсто навело да би нерадну недељу требало укинути на период од шест месеци.

- Стање у привреди погођеној разорним последицама корона- кризе показује да је практиковање нерадне недеље, осим на предузећа, утицало и на запослене, о чему говоре и подаци Монстата о чак 7.200 мање запослених у сектору трговина на велико и мало - наводе у Унији послодаваца.

- Стога је важан податак анкете УПЦГ према којој више од половине привредника сматра да би укидање нерадне недеље довело до повећање радних места.

ОЧЕКУЈУ ОЦЕНУ УСТАВНОГ СУДА

УНИЈА послодаваца поднела је Иницијативу за оцену уставности и законитости спорног члана Закона о унутрашњој трговини 1. августа 2019. године и између осталог указала на повреду члана 59 Устава Црне Горе, Закона о раду, Закона о заштити од дискриминације, Закона о државним и другим празницима. Због непоступања Уставног суда по предметној иницијативи, поднели су и три ургенције. Очекују да тај суд у најкраћем року донесе одлуку.

Из покрета Алтернатива верују да послодавци немају реалну слику тренутних прилика у земљи.

Фото Инвеститор.ме

 

- Све анализе говоре да пад потрошње није проузрокован нерадном недељом, већ опасним падом прихода становника.Само од јануара 2021. године преко 3.000 људи је изгубило посао.

Ови "економисти" не схватају да им је рад недељом већи трошак (струја, људи, гориво") од прихода, јер људи имају да троше само толико колико имају у џепу - поручили су из Алтернативе. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)