СТАНОВЕ ЧЕКАЛИ 40 ГОДИНА: Радници некадашњег ПКБ из Барака у Игалу коначно добијају смештај

В. В.

29. 03. 2021. у 07:39

ОПШТИНА Херцег Нови и ПКБ постигли су договор и обезбедили парцелу у Немилој, површине око 500 квадрата, за изградњу објекта са четири стана, за породице некадашњих радника овог предузећа који већ више од четири деценије живе у сасвим неусловним баракама у насељу Бајковина у Игалу. Министарство финансија издвојиће за ову намену 200.000 евра.

СТАНОВЕ ЧЕКАЛИ 40 ГОДИНА: Радници некадашњег ПКБ из Барака у Игалу коначно добијају смештај

Фото В. Вујновић

Почетком осамдесетих година прошлог века компанија ПКБ је својим, првенствено сезонским радницима, дала простор који је претходно коришћен за штале, а онда адаптиран за становање,као нужни смештај. Неки су ту остали до данас.

Тонка Ивановић у Бајковини, каже живи 45 година. Сећа се комшинице Марије Јанковић, такође раднице ПКБ-а, која је преминула, а иза ње је остао син који сада има троје деце. Сви живе у једној од трошних Барака.

Тонка, упркос свим невољама није задовољна ни понуђеним новим решењем. На локацији у Немилој је велика влага, земљиште је уз поток, ни небо се не види. Она је у ПКБ-у радила 15 година, након тога у Болници Мељине, где је дочекала пензију, и верује да има право на боље решење, било где само да је ближе продавници и аутобуском стајалишту.

Становник у баракама је пуних 27 година и Егзон Гаши. Живи ту са женом и троје деце. Становници Барака у Бајковини су и чланови породице његовог оца.

- Кад су велике кише имамо поплаву, лоше су

електроинсталације, немамо тоалет, купатило нам је никакво. Долазили су многи, обећавали нам доста пута, већ 27-28 година и никад ништа од обећања није реализовано - прича Егзон.

Он је већ седам година запослен у градској "Чистоћи" и каже да због нехуманих услова у којима живи његова породица не жали себе, али му је жао деце.

Последње у низу обећања локалних власти које су се смењивале, да ће овај проблем бити решен стигло је у јулу 2017. године. Прошле године је коначно уврштен у програм социјаног становања, као један од приоритета. Потпредседница Општине Весна Самарџић каже да је постигнут договор са ПКБ-ом како би коначно решили ситуацију.

Фото В. Вујновић

- ПКБ ће уступити земљиште у насељу Немила. Била је недовољна једна парцелапа су уступили још један додатни део. У оптицају је око 500 квадрата земљишта, на којем ће, бити изграђен објекат тврде градње са четири стана - објашњава Самарџић.

ОД СЕДАМ ПОРОДИЦА, ЗБРИНУТО ЧЕТИРИ

ПРОЈЕКАТ ради градска Агенција за изградњу, задужена и за прикупљање потребне документације. Из Општине су се захтевом за финансијску помоћ обратили Министарству финансија из кога су обећали да ће кроз капитални буџет определити 200.000 евра за ову намену.

- То би нам доста значило, јер би, ако не комплентну финансијску конструкцију, обезбедило добар део средстава да направимо четири стана за почетак, како би од седам породица збринули четири - казала је Весна Самарџић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)