ВЕЛИКЕ КАЗНЕ ЗА БУЧНЕ КОМШИЈЕ: Одборници Скупштине општине Бар донели Одлуку о кућном реду у стамбеним зградама

Б. ДАБИЋ

21. 01. 2021. у 06:34

ВЕЛИКЕ КАЗНЕ ЗА БУЧНЕ КОМШИЈЕ: Одборници Скупштине општине Бар донели Одлуку о кућном реду у стамбеним зградама

Фото А.Станковић

УКОЛИКО се станари зграда у Бару не придржавају кућног реда, предвиђене су новчане казне, за физичка и правна лица, и то у износу од 20 евра до чак 10.000 евра.

То је дефинисано Одлуком о кућном реду у стамбеним зградама, коју су усвојили одборници Скупштине општине Бар на последњој седници скупштине. Одлука је ступила на снагу.

У време одмора, од 15 до 17 часова и од 22 до 6 часова, станари треба да се понашају тако да не нарушавају мир и тишину у згради. У образложењу Одлуке, поред осталог наведено је "стварање нормативног основа за уређење права и обавеза станара зграде у циљу омогућавања несметаног становања и правилног коришћења посебних делова зграде, заједничких делова, инсталација и уређаја који припадају згради, одржавање чистоће, реда и мира у згради".

БЕЗ "КУПУСА" НА ТЕРАСИ

У ОДЛУЦИ се наводи и да је "на терасама, лођама и балконима забрањено држати ствари које нарушавају изглед зграде, као што су стари намештај, судови за смештај кућног смећа, огревни и други сличан материјал". Такође је "забрањено тресење тепиха, постељине и других ствари са балкона, прозора, тераса и других делова зграде.

Ранијом Одлуком о кућном реду у стамбеним зградама нису биле прописане казнене мере.

- Новом Одлуком се дефинишу права и обавезе које су усклађене са законским и подзаконским прописима, као и појачан надзор од стране надлежних органа и спровођење ове одлуке у домену казнене политике - казао јеВеско Гвозденовић, секретар Секретаријата за стамбене и комуналне послове.

У циљу регулисања значајних безбедносних питања, посебним одредбама утврђена је обавеза скупштине станара да, између осталог, обезбеди исправност лифтова, противпожарних и алармних уређаја у згради, односно извођење редовног сервиса и контролу безбедности лифтова у употреби у складу са условима и роковима предвиђеним одговарајућим прописима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

raca

21.01.2021. 07:02

Pa i kod nas je isto to sve zabranjeno ali ..................................., komšija urla viče ciče i jauče i nikom ništa , majstori buše ruše i ..............................., pozoveš zatražiš pomoć za miran život i nikom ništa ..................

Vukas

21.01.2021. 11:14

To je divno čuti, ali šta sa igralištem koje je neposredno uz spuške zgrade, u strogom centru, i gdje je lupnjava i galama u svako doba dana, a leti i do 2 - 3 posle ponoći. Nevjerovatno je da se nekad manje čuje galama i dr. u zgradi u odnosu na ovo na ovom terenu, kada u pojedinim trenucima ima i 20 i više djece ( dreka, cika, neopisiva galama, kao da su ti u sobi). S obzirom da su sa te strane spavaće sobe, tu nema mira i odmora ni danju, a leti ni noću. KATASTROFA, a niko od nadležnih ne reaguje. Sada još planiraju da na atomskom skloništu, koje je uz sami teren, naprave parkić, a po bočnim stranama tribine, valjda misle da dovedu i navijače pa da svi kolektivno poludimo od količine buke. Umjesto da se terenii parkovi planiraju uz obalu i oko sportskih objekata, oni se planoraju uz prozore spavaćih soba, smisleno, nema se šta dodati.