И СРПСКА НОВА БЕЗ МУЗИКЕ: Министарство здравља донело нешто блаже мере за спречавање ширење вируса

И. Д. С.

12. 01. 2021. у 06:34

МИНИСТАРСТВО здравља донело је нове, нешто блаже мере за спречавање ширења вируса корона, које се односе на улазак у Црну Гору, па негативан PCR тест више није обавезан, а укинута је и забрана међуградског саобраћаја.

И СРПСКА НОВА БЕЗ МУЗИКЕ: Министарство здравља донело нешто блаже мере за спречавање ширење вируса

Фото И. Маринковић

Ипак, мерама је забрањена прослава дочека православне Нове године, али и извођење музике уживо у угоститељским објектима.

Од следећег викенда међуградски саобраћај биће дозвољен, а од данас је дозвољен и улазак у Црну Гору без обавезног тестирања на вирус корона, саопштила је Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић. Она се захвалила свим грађанима који су, како каже, поштовали мере Министарства здравља, те учинили да "данашња ситуација буде боља, а први и основни параметар је да је у овом тренутку 57,3 одсто попуњеност капацитета за ковид болеснике, који је раније износио 67 одсто". Трећа мера се односи на забрањено организовање дочека Нове године 13. јануара како на затвореном тако и на отвореном простору.

ОДЛУКЕ Нове мере Министарства здравља, Фото архива

- У угоститељским објектима, који ће наставити да раде до 20 сати, није дозвољено непосредно извођење музике. Забрањено је учешће музичара, забрањене су журке - навела је министарка.

ЂАКЕ ВРАЋАЈУ У КЛУПЕ

МИНИСТАРКА здравља Јелена Боровинић Бојовић саопштила је да је циљ да се деца врате у школске клупе, а да онлајн настава буде сведена минимум.

- Услови морају бити такви да се трансмисија ширења вируса задржи на неком нивоу. Наша одељења која имају по 30 ученика морају бити подељена на два. Имамо око 70 школа које се могу једноставно организовати, а остале морамо додатно припремити. Договорили смо да прва седмица школе буде онлајн за сву децу - поручила је министарка.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић казао је јуче на прес-конференцији на којој су представљене нове мере, да је епидемиолошка крива има стабилан карактер, иако је време празника носило велики ризик од масовнијег ширења заразе.

ДОБРАКОВО Улаз у Црну Гору без PCR теста, Фото Д. Миловановић

Министар економског развоја Јаков Милатовић рекао је да нове мере отварају могућност опоравка сектора туризма, али и целокупне економске активности у земљи.

Када је реч о првим вакцинама против ковида 19 које ће стићи у Црну Гору, Боровинић Бојовићева казала је да се преговара са више земаља и произвођача, те да се нада да ће крајем месеца стићи прве дозе. Циљ је, како је казала, да прва вакцина која дође, буде са европским сертификатом, али да се активно размишља и о вакцинама кинеских и руских произвођача, те да је важно да се и са њима граде билатерални односи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)