ПРЕДЛОГ НОВЕ ВЛАДЕ ДО 8. НОВЕМБРА: Ђукановић капитулирао, предложио Кривокапића за мандатара

В. КАДИЋ

09. 10. 2020. у 07:13

ПРЕДЛОГ НОВЕ ВЛАДЕ ДО 8. НОВЕМБРА: Ђукановић капитулирао, предложио Кривокапића за мандатара

Фото: predsjednik.me

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић без одлагања ће упутити председнику Скупштине Алекси Бечићу званичан предлог да мандатар нове владе буде лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић.

Овај потез, у коме већинска Црна Гора види капитулацију Ђукановића и његовог ДПС, договорен је на јучерашњем састанку шефа државе и тројице лидера победничких коалиција у Подгорици. Консултације су почеле кратким и хладним "епидемијским" поздравом песницама, а протекле су у техничком и углавном протоколарном разговору.

Председник Ђукановић одао је признање носиоцима листа за постизање споразума који су потписали одмах након избора.

- Изборни процес и транзиција власти резултат су вишегодишњег напора институционалног државног оквира. Наше друштво овим показује зрелост. На изборима нисмо одлучивали о држави и зато не смемо дозволити да је било ко угрози. Верујем да ће нова влада наставити са инвестицијама и борбом против короне. Извештај Европске комисије показује да су урађене значајне реформе, а верујем да ће нова влада искористити овај документ за њихов наставак - казао је Ђукановић, поручујући новом мандатару да ће бити отворен за сваки вид сарадње.

Кандидат за мандатара Здравко Кривокапић изјавио је да ће до 8. новембра понудити предлог за нову владу.

Председник Црне Горе није желео да одговори да ли ће потписати измењени закон о слободи вероисповести, уз опаску да жели прво да види у ком облику ће он стићи до њега. Ђукановић је остао недоречен и око питања да ли ће поднети оставку на конгресу ДПС, којој, како је навео, следи анализа кадровских промена.

Председник Црне Горе није желео да одговори да ли ће потписати измењени закон о слободи вероисповести

- Врло брзо ћемо упутити Скупштини предлог нове владе. Имамо још једну обавезу, а то је да сагледамо интегрални систем читаве управе и да до 8. новембра договоримо састав владе. Данас је огрејало сунце после кише, тако ће и Црна Гора да изгледа после четири године нашег мандата - казао је Кривокапић.

Фото: predsjednik.me

Ђукановић и Кривокапић поздрављају се у складу са мерама

Он је најавио да ће у току дана упутити позиве свим странкама националних мањина да дају свој допринос у формирању нове владе.

- Данашњи дан је још један дан победе демократије. Све је јасно - народна победа доживела је формализовање. Добили смо отворен, јасан, конкретан одговор председника Ђукановића - рекао је Кривокапић.

Председник Скупштине Алекса Бечић рекао је да очекује кохабитацију у најбољем интересу Црне Горе.

Консултације су почеле кратким и хладним "епидемијским" поздравом песницама

- Део обавеза је на Кривокапићу да крене у конципирање и предлагање програма и састава владе. Очекујем од свих да покажу партнерски и колегијални однос који одговара историјском моменту у којем се налазимо. Са нестрпљењем очекујем предлог за састав нове владе, након чега ћу сазвати седницу - казао је председник Скупштине Алекса Бечић.

Лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић казао је да је Ђукановић прихватио реалност, а да је најтежи део посла на мандатару.

- Добили смо обећање од председника да неће бити опструкције. Мислим да ће остати на томе, јер свађе нам више не требају - рекао је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)