КЛИЈЕНТИМА НЕ ВЕРУЈУ ДА ЋЕ ВРАТИТИ ЗАЈАМ: Банке ће пооштрити критеријуме за одобравање кредита и привреди и становништву

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

28. 09. 2020. у 18:20

КЛИЈЕНТИМА НЕ ВЕРУЈУ ДА ЋЕ ВРАТИТИ ЗАЈАМ: Банке ће пооштрити критеријуме за одобравање кредита и привреди и становништву

Централна банка у Подгорици / Фото МИНА

ЦЕНТРАЛНА банка објавила је анкету која показује да банкари у наредном периоду очекују пооштрaвање критеријума за доделу кредита и становништву и привреди.

Исти подаци показују да је у другом кварталу 2020. године дошло до пада тражње становништва за кредитима, што је у складу са очекивањима због кризе коју је изазвао вирус корона. Према речима економског аналитичара Веска Пејака из Алтернативе, пад кредитних активности следи због пада поверења банака према грађанима.

Банкари оцењују да су у другом кварталу 2020. године кредитни стандарди за становништво пооштрени у односу на претходни квартал, а очекују да се у наредном кварталу критеријуми додатно пооштре. На овакво стање и прогнозу највише је утицала већа ненаплативост потраживања и трошкови средстава, као и нижа спремност на преузимање ризика. Смањена конкуренција, као и већи ризик захтеваног колатерала.

У правцу ублажавања стандарда за одобравање кредита становништву могла би деловати једино већа спремност за преузимање ризика.

Како се наводи у документу ЦБЦГ, и у наредном кварталу се очекују пад тражње становништва за кредитима, посебно стамбеним.

Економски аналитичар Веско Пејак за "Новости" је казао да следи пад кредитних активности, који говори о томе да пада поверење у реални сектор привреде.

- Простије речено, банке ће мање да верују грађанима и фирмама да ће вратити кредите. Пооштравање процедура је јасан показатељ. Зашто нам банке мање верују него пре неколико месеци - један од разлога је криза око пандемије и врло слабе туристичке сезоне. Други разлог је то што се у Црној Гори сменила власт, па банке не знају шта да очекују од ње. Не знају хоће ли бити јаки или слаби. Не знају хоће ли одмах кренути са рестриктивним понашањем или ће пустити да тржиште само регулише ко је губитник, а ко добитник - наводи Пејак.

Како додаје, најбоље решење за ту ситуацију је да држава да неке гаранције банкарском сектору да ће стање бити стабилно, али и да не би било лоше да држава оснује своју инвестициону банку да би пласирала новчана средства у привреду.

- То би повећало поверење комерцијалних банака - оцењује Пејак.

ДО ЈУЛА ОДОБРЕНО 3,18 МИЛИЈАРДИ

УКУПНО одобрени кредити банака на крају јула 2020. године износили су 3,18 милијарди евра и бележе раст од 2,6 одсто на месечном нивоу, док у односу на јул 2019. године бележе раст од шест одсто. Депозити у банкама у јулу 2020. године износили су 3,3 милијарде евра, и забележили су незнатан раст на месечном нивоу, док на годишњем нивоу бележе пад од 3,4 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)