МИЛО ЋЕ ЦРНУ ГОРУ "БРАНИТИ ИЗ ШУМЕ": Ако Амфилохије постави камен, биће му срушен!

Новости онлајн

18. 09. 2020. у 22:57

НЕМА разлога да у Црној Гори не дође до промене власти, рекао је црногорски председник Мило Ђукановић и додао да „ови који славе победу, с правом је славе“.

МИЛО ЋЕ ЦРНУ ГОРУ БРАНИТИ ИЗ ШУМЕ: Ако Амфилохије постави камен, биће му срушен!

Фото: Ненад Маднић

Он је оптужио Србију да односом према Црној Гори „храни националистичка уста због формализације независности Косова“, а митрополиту Амфилохију поручио да неће моћи да изгради храм на Цетињу.

- У неком тренутку се догоди сплет различитих околности које су 30. августа дале пресек какав су дале. Побеђивали смо у континуитету, те победе никада нису биле тако тријумфалне да би доводиле у питање демократски карактер црногорског друштва. Садашња промена власти није учинила недостојанственом позицију проевропске политике у Црној Гори. Ми смо у будућем парламенту заступљени са једним послаником мање у односу на већину, то се благо померило, али не видим у томе ништа драматично и на неки капиталан закључак - казао је Ђукановић гостујући на FACE TV, преносе „Вијести“ .

Победили су, с правом славе победу

Додао је да се догодила промена власти која потврђује демократски капацитет Црне Горе.

- Имамо разлога да будемо поносни на све оно што смо урадили као власт, али и на оно што у ових 15 дана од промене политичке реалности у Црној Гори показујемо. Ови који славе победу с правом славе победу, победили су. Имали су прилику да у претходних 30 година кажу изгубили смо, нису то урадили. Ово ће ваљда бити први избори који су регуларни јер ми нисмо победили. Признали смо резултат и није нам падало на памет да се служимо неким накнадним постизборним инжењерингом. Не мислим да је то правилно читање демократије и правилно читање воље грађана - казао је Ђукановић.

Он је додао „да не видети да се, на неки начин, рестаурира националистичка политика с почетка 90-их, значи политичко слепило“.

- Ми смо то видели у региону. Све што се догодили од тада до данас је, заправо, врло белодана потврда једне такве обновљене политичке реторике и политичке реалности. Ја бих рекао да се данашња политичка реалност не разликује много од оне с почетка 90-их. Подсетићу вас, тада сам казао и тада се кренуло са идејом да се штите интереси угроженог српског народа у другим државама. Заштита, наводно, угроженог српског народа у Црној Гори је подразумевала рушење суверенитета црногорске државе, дакле и беспризорно мешање у унутрашњи политички живот. Када су у питању последице по Црну Гору, био сам веома јасан у одговору на претходно питање. Ми мислимо да смо поставили добар демократски и европски темељ Црној Гори, ми мислимо да Црна Гора може да издржи тај удар, а ми ћемо јој, наравно и даље бити стамена одбрана, сада из позиције најјаче опозиционе странке у црногорском парламенту. Мислим да ми то можемо да издржимо. Ако је реч о власти, поштујемо демократска правила. Власт се бира на слободним изборима. Грађани су слободном вољом желели овакву власт и имају је - рекао је Ђукановић.

Новости

Он је додао да се савез већине потврдио да неће мењати спољно-политички курс Црне Горе, да неће покушавати да изведу Црне Горе из НАТО и да ће наставити пут ка ЕУ.

- Казали су да преузимају све међународне уговоре које је Црна Гора потписала. И казали су да неће мењати државни и правни статус Црне Горе и симболе Црне Горе. Неко ће казати, већину од тих одлука не би могли ни донети, не улазећи у уставно правна решења, важно је то било чути од њих. Ја сам веома задовољан тиме што сам чуо. Поштујмо промену у нечијем становишту, дајмо му прилику да нешто ради... Из опозиције ћемо врло тврдо заступати интензивнији ход ка европском систему вредности“.

Бранићемо Црну Гору и из шуме ако треба

Ђукановић је поновио да ће бранити Црну Гору „и из шуме ако треба“.

- Па наравно, бранићемо је свим средствима, као што сам рекао и из шуме, и нећемо се ваљда, као што знате, ту разликовати у односу на генерације наших предака. Па како мислите да се Црна Гора одбранила кроз претходне векове, откуд Црној Гори десет векова државности? Тако што није брањена у парламенту, него је брањена оружјем, брањена је у шуми. Према томе, ако неко мисли да може да нам одузме наш кров над главом, радићемо оно што бисте и ви радили када би неко дошао да вам мимо ваше воље руши ваш кров над главом, то је логично.

Фото: Д. Миловановић

Ако Амфилохије постави камен, биће му срушен

Упитан може ли да се деси сцена која је већ најављена, на пример, на Цетињу, као симболу црногорске државе, да СПЦ, како је најавио митрополит Амфилохије, направи храм.

- То се не може догодити. То може бити његова намера која се на Цетињу не може догодити. Наравно, ако крене, и постави камен, биће му тај камен срушен, и он то зна и зато неће кренути. Наравно, то он најављује откако је дошао 89-е године да ће да сруши Маузолеј, а да постави и врати горе цркву Карађорђевића. Наравно, нема шансе за то. Наравно, зауставиће га они који треба да га зауставе и који су му то већ казали. То су му казали грађани Цетиња, да вероватно преко њих живих то не може да уради. То је прича која се ту завршава.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (31)

Jugoslava Pravdic

19.09.2020. 07:48

Gospodine Predsedniče Crne Gore, Predvodili ste rušenje moje države, SFRJ. Predvodili ste je krijući se iza pamafleta Josipa Broza Tita. Kličući Titu, a rušeći te iste tekovine koje su stvarane. Organizovano i sinhronizovano ste prevarom pokrenuli radne ljude obećavajući im ono što ste unaprijed znali da neće biti. Uzeli ste im sve. I njima i onima koji nijesu demonstrirali 1988/89. Vaš drugar, pok. M. Bulatović izjavio je da je ''Pobijedio narod, jer je morao da pobijedi.'' Pitam, koji narod je morao da pobijedi i za koga. Nije za onu veću dio koji je volio svoju zemlju, SFRJ. Budite toliko civilizovani, pošto od onih fabrika, preduzeća, nema ništa. Samo ruine. Budite toliko civilizovani, pišem, pa podnesite Ostavku otmeno kao što je vlada SFRJ u Titogradu podnijela. Moja zamjerka je da su je mnogo brzo podnijeli. Nijesu pitali ostali narod koji nije demonstrirao sa vama svima, jer su znali da se nešto nepošteno sprema. Trideset godina kasnije, vidi se šta je to. Odbraniti Crnu Goru valja od Vas i Vaših. Imamo i mi mozga, oštroumni smo mi nebrinite. Moji preci su se borili za Crnu Goru sa više integriteta, manje pljačke, korupcije, kradja, podvala, manipulacija, otimanja poštenim ljudima zemlju, nasilnu gradnju na tudjem samo zato što se nekom iz Vaše partije svidja zemlja komšije... itd., da ne nabrajam. Najvažnije je, pravno ne možete ostati na vlasti po važećim zakonima Crne Gore. Ništa lično nemam protiv Vas, ili bilo koga. Ali, dostojanstveno ostavite ovaj narod da spašava što se spasiti može. Djeca su glada, penzioneri nemaju ni za lek. Vašem bratu ukraden nakit vredan 700.000 e. Od čega i od kojeg početnog kapitala ga je kupio? Sjećate se, pričali ste 1988/89 dan nemate ništa. Birokratija u CG je velika, pričaste. Šta je danas? Kako od premijerske plate? Vaš brat pogotovo. Bio je student. Kako to da Vaš sin dobija ugovore koje Vi potpisujete. Nemojte braniti Vi Crnu Goru od nas. Pobijedio je onaj narod koji nije bio sa Vama 1988/89. Ako je tada ''narod pobijedio jer je morao da pobijedi'', 30. avgusta je isto pobijedio narod, jer mu nije ništa drugo preostalo. Poštujte to. Kulturno se sklonite. Dostojanstven je ovaj napaćeni, namučeni narod. Dočekivali ste sa radošću autobuse iz Beograda 1988 godine. Nijeste Vi veći patriota ni crnogorac od nas ostalih. Evo smo dočekali da nam: Svanjavaju rujne zore, probudio se narod Crne Gore, i trepti nam list sa gora, i cvjetaće nam rosno cvijeće, i kitiće se s njim proljeće, i radost je svud okolo, i sve živo uživa, u slobodi! Vakat je bio.

pekabinac2011

19.09.2020. 08:13

a mi neznamo gde je suma ,nacicemo te bilo u kojoj jazbini se sakrio .gotov si mafijasu jadni dozlogrdio si svima osim tvoim krimosima.a sada hoces da seces sumu posto kamen si prodao italijanima

Pedja

19.09.2020. 08:18

Sume jedino ima na Durmitoru i severu Crne Gore ,ocigledno mu nisu rekli da je na severu izgubio sto znaci da moze samo pod kamen ko zmija.Uostalom ko jos ide u rat u sumu u svilenom Armanijevom odelu i finim cipelicama.

masumir

19.09.2020. 08:29

Хоће он, хоће. Ако му неко направи колибицу од минимум 500.000 еврића са базеном и ђакузијем. Одакле ће водити беспоштедну борбу са вискијем и старлетама.

MilaS

19.09.2020. 08:34

...sjetio se Milo da mu je djed Blažo tako iz šume branio Crnu goru...samo je Blažo bio Srbin,a Milo Montenegrin...da li ga Blažo odozgo razume šta hoće ?...Milo postade čuvar Meštrovićevog mauzoleja i brana ispunjenja poslednje volje Vladike Rada...KOME ne odgovara da se ispuni poslednja volja velikog Njegoša?...KO ga je izbacio iz udžbenika u Montenegru,kao "genocidnog vladara"?...nije ni komunistička vlast,koja je srušila zavetnu kapelu,koju je lično Njegoš osmislio za sebe...to je gospar Milo dovršio...valjda mu smetalo onoliko Njegoševo srbovanje u delima njegovim ...a i kralj Nikola baš našao da uda Zorku za srpskog kralja...a Britva bogatstvo stekao tek kad je postao Antisrbin...dotle furao džemperiće i odela Prvi maj Pirot...satove Doxa,Vastok...a sada...samo nebo mu je bilo granica...i njemu i njegovom Batu Acu "biznismenu" i malom Blažu,takođe "biznismenu"...

ObilićBoka

19.09.2020. 08:45

Zov zatvora te zove pa ti se buncanje pojačalo. Kad spominješ pretke znaš li kako ti je đede poginuo? Od ruke partizana braneći ostrog, a ti si nesrećo pljunuo na njega samo u ovoj emisiji barem 100 puta. Nemam rječi da neko može toliko da brani djedoubice i da napada svog đeda koji je časno poginuo braneći Ostrog od komunističkih bandi.

Knezevic Zoran

19.09.2020. 13:45

Tragika ovog čoveka, koji je izgubio sve kompase, nije u tome što je Crnu Goru zarobio, što je sa njom postupao kao sa svojim ličnim posedom, čerupajući je tridesetak godina, već u tome, što je „branio“ od onih koji su činili i čuvali državnot Crne Gore više od deset vekova, odnosno, da budem jasniji, od Srba. Njemu su kao koaliciona braća bili baš oni koji su, kroz vekove, krnjili, rušili i apstrahovali državnost Crne Gore. Tačno više od deset vekova. Nasuprot ovim "prijateljima", neprijatelji su mu bili baš oni koji su se deset vekova borili za opstanak Crne Gore, u najvećem broju, Crnogorci koji svoje crnogorstvo nikada nisu doživljavali kao negaciju srpstva. Milo Djukanović je manirom Makijavelija uspeo da iskoristi tradicionalne crnogorke neprijatelje prodajući Crnu Goru odnosno, sve ono što je Crna Gora bila tokom tih deset vekova, da bi sebi obezbedio status cara, i sebi, svojoj familji i „dvorjanima“ obezbedio enormno bogatstvo. Ako ovaj čovek, ikada, bude otišao u „šumu“ to će biti samo da bi sačuvao ono što je „mukom“ stekao vladajuči Crnom Gorom u tako "kratkom" periodu.

Mladen

19.09.2020. 14:47

Koliko mi je poznato na vrhu Lovćena se nalazi komunistički mauzolej izgrađen 70-ih godina po nacrtima Ivana Meštrovića, koji više liči na grobnicu faraona nego na grobnicu pravoslavnog mitropolita. Đukanović laže da mitropolit Amfilohije želi da obnovi crkvi Karađorđevića. Radi se o crkvi Petra Ii Petrovića Njegoša koja je izgrađena za njegovog života, po njegovoj zamisli i u kojoj je po vlastitoj želji sahranjen. Tokom Austro-ugarske okupacije, njegovi zemni ostaci su uklonjeni i smještene u cetinjski manastir, a crkva je sravnjena sa zemljom. Ponovo je obnovljena 1925 i tijelo vladike Rada je vraćeno u nju. Preživjela je 2 svjetski rat ali ne i komuniste, koji su zaključili da crkva kao mjesto počinka velikog vladike nije "društveno-politički podobna" pa su je ponovo sravnili sa zemljom i napravili Meštrovićev "tutankamonski mauzolej". I to je po Đukanoviću "simbol crnogorske države". Jadna li je ta država čiji je simbol star 40-tak godina. A ono što je stajalo tu preko stotinu godina se smatra "crkvom Karađorđevića" ko da su oni vladali Crnom Gorom od 17 po početka 20 vijeka, a ne Petrovići-Njegoši.