МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: Ситуација је лоша, карантин крајња мера, али је не искључујемо

Танјуг

14. 09. 2020. у 11:12

ТРЕНУТНА епидемиолошка ситуација у Црној Гори није најбоља, изјавио је данас помоћник министра здравља Миро Кнежевић, не искључујући тзв. "закључавање" као крајњу меру.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: Ситуација је лоша, карантин крајња мера, али је не искључујемо

Фото: Depositphotos

Упозорио је да, како је рекао, не би требало испитивати крајње границе здравственог система.

Тврди да здравствени систем још контролише стање у Црној Гори.

Слаже се да је "закључавање" крајња мера, али се нада да до тога неће доћи и да ће уследити пад броја оболелих, а самим тим и ублажавања мера.

Говорећи о стратегији у случају погоршања ситуације, Кнежевић је рекао да су усвојене стратегије за све сценарије – оболевања од 0,1 до чак десет одсто и више.

"Видите и сами да у последњих неколико дана долази до повећаног броја, то јест великог броја оболевања, да су бројке измеду 150 и чак неколико дана преко 200 слуцајева, што говори да тренутна епидемиолошка ситуација није најбоља", рекао је Кнежевић гостујући у Јутарњем програм ТВЦГ.

У свему је, према његовим речима, ипак добро да Институт за јавно здравље и здравствени систем контролишу ситуацију.

"Међутим, настави ли се овакво понашање грађана, које ће за последицу имати раст броја оболелих неће бити добро", рекао је и позвао грађане да штите и друге и себе, пренео је портал РТЦГ.

И ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗА КАРАНТИН

Због тренутне епидемиолошке ситуације у Црној Гори и не придржавања мера, "закљуцавање" градова у којима су индикатори трансмисије вируса у локалној средини изузетно високи, био би крајњи потез Института за јавно здравље, пише данас подгоричка Побједа.

"Свака репресивна, чврста и снажна мера је само крајња инстанца и последњи ресурс који би се примиенио ако би подаци указивали да се трансмисија одржава на високим нивоима и да је угрожено функционисање здравственог и друштвеног система", рекли су подгоричком дневнику из тог институт.

До тада, кажу, и даље ће се инсистирати на имплементацији мера за које је јасно доказано да су учинковите а опет једноставне за имплементацију и јефтине.

То се, подсећају, пре свег односи на ношење маски, хигијену руку и држање физицке дистанце.

Напомињу да ће степен репресивности у највећој мери зависити од епидемиолошких дешавања у наредном периоду као и од придржавања постојецих мера.

"Неке државе у Европи су већ кренуле са затварањем одредених привредних активности а већина компанија у њима, које могу да организују и где је то изводљиво, посао обављају од куће. Затварање граница за долазак код нас у овом тренутку нема смисла јер је затварање граница мера којом се спрецава евентуална импортација и локално ширење вируса након увоза... Ми тренутно имамо раширену локалну трансмисију у већини општина тако да је ризик од ширења вируса након импортације мањи од већ присутног ризика", кажу из Института.

Указују да је након масовних скупова, на којима су уцествовале особе из мање-више свих општина, за оцекивати је да се вирус већ раширио, па ни било какво унутрашње затварање и забрана кретања измеду општина нема већег епидемиолошког смисла.

"Самим тим једино што нам преостаје је правовремено откривање оболелих, њихова самоизолација и идентификација контаката уз адекватно придржавање општих мера превенције и остајање у кућама и становима кад год је то могуће", рекли су за Побједу из Института за јавно здравље.

Из Института истичу да је пораст броја заражеиних корона вирусом био очекиван и констатују да је била оправдана, како кажу, "мудра и сврсисходна" одлука о одлагању почетка школске године.

"Отварње школа и улазак 100.000 деце у образовни систем, и то у тренутку када се ради о узлазном таласу оболевања, без сумње додатно би допринијело ширењу инфекције", рекли су из Института, пренео је портал РТЦГ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)