Катанац на вртић, а деца у комшилук: Док се родитељи у Црној Гори сналазе, кафане, играонице, где се окупљају људи - раде

И. Д. Стојадиновић

09. 07. 2020. у 12:30

ВЕЛИКИ број родитеља у уторак ујутру нашао се у озбиљном проблему: морају на посао, а децу нема ко да чува. Национално координационо тело за борбу против заразне болести је у понедељак касно увече донело одлуку да предшколске установе морају да се затворе већ од наредног дана, без најаве и времена да се родитељи организују. Тек наредног дана усвојена је одлука да се родитељу детета предшколског узраста обезбеђује право на плаћено одсуство са рада. Осим родитеља, одлуком су незадовољни и у приватним предшколским установама, те су из њиховог удружења покренули петицију којом се захтева хитно отварање вртића.

Катанац на вртић, а деца у комшилук: Док се родитељи у Црној Гори сналазе, кафане, играонице, где се окупљају људи - раде

Фото: портал Удружење "Родитељи"

На непромишљену одлуку НКТ, реаговали су из Удружења родитељи, те су се обратили сваком члану тог тела појединачно.

- У захтеву смо се фокусирали на то да се родитељима деце до седам година обезбеди плаћено одсуство са посла. Затражили смо подршку и министра просвете и, срећом, одреаговало се како треба - рекла је Кристина Михаиловић из тог удружења.

Ипак, ни плаћено одсуство не решава проблем свим родитељима. Према речима Сандре Јовановић из Подгорице, хаос који је изазвало затварање вртића није решила одлука о накнади за родитеље.

- И супруг и ја радимо у приватним фирмама и немамо могућност да тек тако јавимо у пет до 12 да нећемо доћи на посао. Родитељи су нам у другом граду, тако да немамо опцију да нам децу чувају баба и деда. Сад тек треба да регулишем питање плаћеног одсуства, а до тада децу ми чува комшилук - казала је огорчено Јовановићева.

Сличне муке у уторак ујутру имала је и Ања Б. из Подгорице, која наводи да ће у периоду док буде кући са децом на плаћеном одсуству имати мања примања.

- Здравље је свакако на првом месту. Ипак, морам рећи да је мало неправедно да се затварају вртићи и родитељи сналазе како знају и умеју, а да истовремено раде кафане, играонице и многи други објекти где се окупља велики број људи - наводи Подгоричанка.

Приватне предшколске установе покренуле су петицију за хитно отварање вртића и послале допис Институту за јавно здравље од којег траже да размотри опцију да се вртићи не затварају, наводећи да је одлука крајње неозбиљна јер је надлежна инспекција утврдила да се придржавају свих прописаних мера.

- Молимо да размотрите да се из система искључе позитивни на вирус (дете, васпитач, група), никако да се затварају цели објекти! Ту смо да помогнемо у спречавању вируса, али затварање делатности како за родитеље тако и нас као установе и нашу егзистенцију неприхватљиво је - кажу из приватних предшколских установа.

НАКНАДА И ЗА ЈАВНИ И ПРИВАТНИ СЕКТОР

ИЗ НКТ је саопштено да родитељи предшколске деце имају право на плаћено одсуство, без обзира на то да ли раде у приватном или у јавном сектору. Сви који желе да користе право на плаћено одсуство, морају о томе да обавесте своје претпостављене, те да у року од наредних пет радних дана обезбеде доказе о испуњености услова за коришћење права на плаћено одсуство, и то потврду да други родитељ неће по истом основу остваривати право и извод из матичне књиге рођених као доказ о старости детета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)