ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ БЕОГРАД ЈЕ ДОБИО "СТОУНХЕНЏ": У родном селу код Никшића сахрањен уметник Ратко Вулановић (ФОТО)

В.К.

25. 03. 2023. у 19:52

У НИКШИЋКОМ селу Лаз данас је  сахрањен Ратко Вулановић, истакнути вајар, сликар, градитељ „београдског Стоунхенџа“, како су прозвали његов „Камени град“.

ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ БЕОГРАД ЈЕ ДОБИО СТОУНХЕНЏ: У родном селу код Никшића сахрањен уметник Ратко Вулановић (ФОТО)

Ратко Вулановић, фото Галерија 73

Опело испред цркве Светих апостола Петра и Павла служио је епископ будимљанско-никшићки Методије са свештенством. Два дана река пријатеља сливала се ка његовом одру из Никшића али и других делова Црне Горе и региона.

- ПратIмо дивног уметника и хришћанина са којим сам имао тренутке сусрета у Подгорици, још у време када се градио Саборни храм Христовог Васкрсења Тада је правио прве кораке у изградњи Храма, постављајући у његову основу огромне комаде необрађеног камена. Снага и лепота тих камених громада тада је била блиска само уметнику и тек реткима, а та непатвореност је, с благословом митрополита Амфилохија, касније допринела лепоти, коју је Храм касније у потпуности добио. Сећам се кад је донео неке зипе које ми нисмо разумели, онај сирови камен који је уграђиван у светињу. Кад га је тада митрополит питао како ће све то да изгледа. Ратко му је рекао да је ово рођење храма, што се допало нашем митрополиту - подсетио је владика на испраћају.

Песник и Ратков велики пријатељ Будимир Дубак, подсетио је на неколико значајних података из богате биографије истакнутог уметника Ратка Вулановића, који је 1988. године добио награду „Политике“ за „Велики предео“. Славни сликар Бата Михајловић сматрао га је највећим вајаром света, а Матија Бећковић оценио да се не угледа ни на кога осим на Творца. Прекретницу у стваралаштву Ратка Вулановића представља, сматра Дубак, повратак у Црну Гору и родни Никшић, када је до пуног израза дошла његова епска снага.

-Често смо причали о стваралачким мукама и о судбини нашег народа. О Ратковим делима говоре најистакнутији уметници и писци света - рекао је Дубак.

Уметник Ратко Вулановић, трајно се уградио у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици као његов протомајстор, и у сећању оних који су, и при ретким сусретима, у њему осетили да је све „битке водио у славу Господа, свог народа и неуништиве лепоте уметности“, нагласио је владика Методије .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги