ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ БЕОГРАД ЈЕ ДОБИО "СТОУНХЕНЏ": У родном селу код Никшића сахрањен уметник Ратко Вулановић (ФОТО)

В.К.

25. 03. 2023. у 19:52

У НИКШИЋКОМ селу Лаз данас је  сахрањен Ратко Вулановић, истакнути вајар, сликар, градитељ „београдског Стоунхенџа“, како су прозвали његов „Камени град“.

ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ БЕОГРАД ЈЕ ДОБИО СТОУНХЕНЏ: У родном селу код Никшића сахрањен уметник Ратко Вулановић (ФОТО)

Ратко Вулановић, фото Галерија 73

Опело испред цркве Светих апостола Петра и Павла служио је епископ будимљанско-никшићки Методије са свештенством. Два дана река пријатеља сливала се ка његовом одру из Никшића али и других делова Црне Горе и региона.

- ПратIмо дивног уметника и хришћанина са којим сам имао тренутке сусрета у Подгорици, још у време када се градио Саборни храм Христовог Васкрсења Тада је правио прве кораке у изградњи Храма, постављајући у његову основу огромне комаде необрађеног камена. Снага и лепота тих камених громада тада је била блиска само уметнику и тек реткима, а та непатвореност је, с благословом митрополита Амфилохија, касније допринела лепоти, коју је Храм касније у потпуности добио. Сећам се кад је донео неке зипе које ми нисмо разумели, онај сирови камен који је уграђиван у светињу. Кад га је тада митрополит питао како ће све то да изгледа. Ратко му је рекао да је ово рођење храма, што се допало нашем митрополиту - подсетио је владика на испраћају.

Песник и Ратков велики пријатељ Будимир Дубак, подсетио је на неколико значајних података из богате биографије истакнутог уметника Ратка Вулановића, који је 1988. године добио награду „Политике“ за „Велики предео“. Славни сликар Бата Михајловић сматрао га је највећим вајаром света, а Матија Бећковић оценио да се не угледа ни на кога осим на Творца. Прекретницу у стваралаштву Ратка Вулановића представља, сматра Дубак, повратак у Црну Гору и родни Никшић, када је до пуног израза дошла његова епска снага.

-Често смо причали о стваралачким мукама и о судбини нашег народа. О Ратковим делима говоре најистакнутији уметници и писци света - рекао је Дубак.

Уметник Ратко Вулановић, трајно се уградио у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици као његов протомајстор, и у сећању оних који су, и при ретким сусретима, у њему осетили да је све „битке водио у славу Господа, свог народа и неуништиве лепоте уметности“, нагласио је владика Методије .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!