СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Светосавље значи корачати кроз подвиге ка Христу и љубави

В.В.

28. 01. 2023. у 00:28

„ПРАВОСЛАВНА вера Светог Саве је: дођи и види“ а то значи „ако желиш да упознаш Светог Саву мораш да се обучеш у исто рухо у које се он обукао“. Била је ово једна од порука игумана манастира Савина отца Макарија у беседи на традиционалној Светосавској академији у Херцег Новом .

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ХЕРЦЕГ НОВОМ:  Светосавље значи корачати кроз подвиге ка Христу и љубави

Фото: В.В.

- Ако хоћеш да будеш пријатељ Светог Саве мораш закорачити на пут подвига ка Христу, а то значи пут подвига за љубав. Јер љубав јесте Бог, казао је отац Макарије и додао да Свети Сава српски долази да испуни завештање великог претходника и Србима доноси благослов.

-Не треба питати где је извор Савине равнотеже, него ко је извор не само Светог Саве него свих људи. Једини одговор је да је то Створитељ света. И Сава  задобивши ту равнотежу постаје Свети Сава и постаје спреман да буде духовни вођа једног народа и први архиепископ српски.  Доноси нашем народу благослов Божији да има своју националну цркву која као дар од Бога значи и велику обавезу да останемо народ Божији као и сви преци наши, поручио је отац Макарије.

У богатом програму Светосавске академије учествовали су хорови Свети Сава, Свети Василије Острошки и Рождество, полазници школе веронауке при храмовима на Топлој и Сушћепану, КУД Слога и певачка група Касија Константинопољска.

Говорила је и председница херцегновског огранка Српског културно просветног друштва Просвета Оливера Доклестић и пожелела да нас Савиндан подсети „да нам светосавски дух треба као жедном вода у пустињи, треба нам више  саосећања, разумевања једих за друге, више хуманости и љубави за човека..“

СПКД Просвета 11 година у славу Светог Саве додељује награде за животно дело изузетним просветним  радницима. Ове године признање је заслужила  учитељица Бранка Милошевић која је 38 година учила децу у ОШ Милан Вуковић.

–Награду делим са свим мојим ученицима који су данас широм света, али и са онима коју су ту, који живе поред мене, које срећем сваког дана и са којима се увек поздравим. На све њих сам подједнако поносна и радујем се сваком њиховом успеху. Где год били и чиме год да се баве нека их чува Господ и Свети Сава, казала је учитељица Милошевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ЛИСТА НАЈРЕЛИГИОЗНИЈИХ ЗЕМАЉА: Србија на изненађујућем месту