СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Ловћен нам је олтар свети (ФОТО)

М. СЕКУЛОВИЋ

27. 01. 2023. у 22:55

СВЕТИ Сава поред свих својих врлина се највише Богу молио за слогу и јединство, мирио је све завађене људе око себе,.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Ловћен нам је олтар свети (ФОТО)

Бијело Поље онлајн

Ово је у поздравној беседи на Светосавској академији у Бијелом Пољу "Ловћен нам је олрар свети", казао епископ будимљанско-никшићки Методије, истичући да се након две године народ са радошћу сабира да прослави дан оснивача Српске православне цркве.

- Свети Сава је био прихватан од свих народа и племена свих земаља, јер се спустио на ону најдубљу тачку људског постојања, у којима нема припадности социјалним, друштвеним и другим групама, него у најдубљу тачку где се човек среће са Богом и где смо сви ми људи створени по лику господњем једно и браћа - поручио је владика Методије, пред неколико хиљада верника и грађана Бијелог Поља и околине, окупљених у бјелопољској Хали спортова.

Окупљенима се обратио и протојереј ставрофор Дарко Ђого, редовни професор на Православном Богословском факултету у Фочи.

- Његош и Свети Сава корачају у свим верницима који су спремни да у себи обнове Христа, а у Христу да сачувају слободу - беседио је Дарко Ђого, који је истакао да заветна свест подразумева народ свестан своје снаге, али и својих заблуда. - Народ спреман да у очима Христа сагледа своје путеве и своје странпутице. Завет нас позива да гледамо у боље од нас, истовремено нас позива да постанемо бољи људи. Завет нас обавезује да кроз будућа поколења осмислимо и осветлимо наше животе.

Публициста, новинар и историчар са ЦетињаЈован Маркуш у свом обраћању је казао, да се ове године навршава 210 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша, највећег песника српског језика, честитајући Бјелопољцима, зато што су академију назвали у складу са светим Његошевим завештањем.

На вечерашњој академији је изведен и богат културно уметнички програм у оквиру којег су наступили црквени хор Свети Никола из Бијелог Поља, КУД Текстилац, етно појац Бранка Зечевић, гуслар Жељко Вукчевић, рецитаторка Марија Ковачевић и глумци неколико позоришта из Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

НАТАША КАНДИЋ ОПТУЖЕНА ЗА МОБИНГ Огласили се запослени: Злоставља нас, малтретира и вређа