"ИЗА РУШЕЊА КАПЕЛЕ НА ЛОВЋЕНУ СТАЈАО ТИТО": Митрополит Јоаникије о скнављењу Његошевог гроба

В.К.

14. 11. 2022. у 16:22

МИТРОПОЛИТ црногорско приморски Јоаникије саопштио је да је разлог гажења Његошевог аманета то што су у Црној Гори били устоличили лажно божанство и направили култ личности – обожавали Јосипа Броза и тиме изгубили памет.

ИЗА РУШЕЊА КАПЕЛЕ НА ЛОВЋЕНУ СТАЈАО ТИТО: Митрополит Јоаникије о скнављењу Његошевог гроба

Остаци капеле на Ивановим коритима / Фото - документација "Новости"

- Одрекли се и вере и мишљења и савести и све то принели на дар лажном божанству, јер познато је да култ личности попије памет, опустоши савест, избрише сећање, и то се управо догодило. Иза рушења Ловћенске капеле стајао је лично Јосип Броз Тито, мада се врло вешто крио - поручио је митрополит.

Он је то казао на манифестацији поводом обележавања дана рођења Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе, који се од 2017. године прославља као Дан овог Друштва. Након што је благословио учеснике свечаности у Књижари Матице српске – Друштву чланова у Црној Гори и честитао празник, митрополит Јоаникије је подсетио на рушење Ловћенске капеле и скрнављења Његошевог гроба .

- Није чудо што су рушили цркву, није то једина црква која је срушена у време комунизма, било их је много по српским земљама, али ипак од кад човек зна за себе, од самих почетака цивилизације, зна се да су сви народи држали до последње воље свакога човека, а да су последњу вољу и аманет својих највећих људи држали као највећу светињу - рекао је он, подсетивши да је Његошева последња воља била да почива у цркви на Ловћену.

Јосип Броз Тито

Јоаникије је додао да "Када је почело да се говори о рушењу Капеле и изградњи маузолеја то није било тако уверљиво, све док Броз није посетио цетињску општину и охрабрио на зло цетињске одборнике". Тада се, како је казао, створила сулуда фама, као увек када се успостављају лажне вредности, да ће то донети велику корист Црној Гори.

- Приликом тог злог чина дошло до незаконитог и противприродног споја између нацизма и комунизма, а најотровније и главне аргументе за рушење Ловћенске капеле дао је фашиста Савић Марковић Штедимлија, опскурни слуга Анте Павелића за време Другог светског рата, који је преживио и рат и касније постао један од сарадника Енциклопедије Југославије - закључио је митрополит Јоаникије.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (2)

ШОУ У СЕОСКОМ ФУДБАЛУ: Исписница из клуба којој се смеје Србија - видите шта пише