"ДАН Д" ЗА ФАБРИКУ: Надају се да премијер одржи реч и помогне око покретања производње

И. Д. Стојадиновић

01. 10. 2022. у 06:15

ОДЛУКА о куповини никшићке Железаре од стране Електропривреде требало би да буде донета у понедељак.

ДАН Д ЗА ФАБРИКУ: Надају се да премијер одржи реч и помогне око покретања производње

Фото И.Д.С

Иако држава контролише 98 одсто акција ЕПЦГ, па се не доводи у питање да ће одлука бити у корист преузимања фабрике од турског инвеститора, радници са нестрпљењем чекају дан одлуке. Поручују да неће дозволити да разне опструкције спрече њихов повратак на радна места, а подршку да се ситуација са фабриком што скорије реши траже и од премијера у техничком мандату, Дритана Абазовића.

Након што је Влада недавно откупила део акција ЕПЦГ за 15 милиона евра и тиме Електропривреда обезбедила новац за куповину некадашњег никшићког гиганта, у понедељак би енергетска компанија требало да и званично донесе одлуку о преузимању фабрике. Иако се не зна у којој фази су преговори између државне фирме и турског инвеститора, за Владу и раднике тренутно не постоји друга опција за покретање производње, већ очекују да се у наредним данима разреши судбина Железаре.

Радници који су пре месец дана остали без посла даноноћно су у кругу фабрике и, како кажу, чувају имовину од турског инвеститора који, тврде, поткрада фабрику. Надају се да неће бити проблема у вези са одлуком ЕПЦГ, а чекују и да премијер одржи реч и помогне у завршавању посла око покретања производње.

- Чекамо шта ће бити 3. октобра. Очекујемо да борд директора заврши оно што је започето, јер би у супротном били у проблему. Свесни смо да се увелико праве опструкције, и то од стране оних који су уништили Железару. Онима који су је дали пошто-зато, било коме, сада смета што држава увећава своје власништво. Поручујемо им да нећемо дозволити да се исти више мешају у посао везан за Железару, а подршку да се реши судбина радника и фабрике очекујемо и од Абазовића - казао је председник синдиката Железаре Иван Вујовић.

Да преузимање Железаре и враћање у државно власништво прате бројне опструкције, те да је било захтева да се Скупштини акционара ЕПЦГ одложи, казао је и премијер. Ипак, тврди да за тим нема потребе и да времена за чекање нема.

- Није само ствар Железаре, јесте нам она јако важна, него се генерише велики проблем у енергетском сектору свугде, па самим тим и у Црној Гори и мислим да институције требају да раде и то се односи и на Борд директора ЕПЦГ. Борд ЕПЦГ-а "операцију" везану за Железару требало би да доведе до краја. То је њихова пословна активност и ми за то навијамо, то је и увећање државног капитала, обезбеђивање посла за раднике - рекао је Абазовић.

МОРАЈУ ДА СЕ ВРАТЕ НА ПОСАО

АБАЗОВИЋ од радника очекује да буду кооперативни и нада се да ће њихов радни ангажман бити нешто другачији, али да је најважније да наставе да раде.

- Радници морају да се врате на радна места, а Црна Гора мора да активира Железару и да производи струју. То је амбиција која се не може завршити ни за месец, ни за годину, али не треба све да гледамо краткорочно. Желимо да видимо Никшић мало другачије, можда за три или пет година да буде другачији него што је данас, у позитивном смислу - закључио је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МОЈ ОМИЉЕНИ ПРАЗНИК: Како су Ана и Владе Дивац прославили Тенксгивинг (ФОТО)