ПРЕДИЋ И ПРЕД НОВЉАНИМА: Изложба чувеног српског сликара из Зрењанинског музеја се преселила у Херцег Нови

Б. Грујић

01. 07. 2022. у 07:05

ПОПУЛАРНА изложба "Дакле Ви сте тај Урош Предић" из Зрењанина се преселила у Херцег Новом, у организацији музеја Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић у овом граду.

ПРЕДИЋ И ПРЕД НОВЉАНИМА: Изложба чувеног српског сликара из Зрењанинског музеја се преселила у Херцег Нови

"Визија у облацима", Фото Музеј Зрењанин

Спектакуларна поставкапремијерно је приказана 2017. године у Музеју у Зрењанину, поводом 160година од рођења великог сликара.

Успешно је гостовала у Београду, Краљеву и Кикинди и до сад је видело преко 60.000 посетилаца, а сада ће у делимично измењеној поставци бити представљена публициу Херцег Новом и Требињу.Посетиоци ће у Херцег Новом моћи да погледају 29 слика и цртежа Уроша Предића који сечувају у зрењанонском музеју. Живот и стваралаштво чувеног уметника биће приказани у видутематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча,путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд, где је умро 1953.

Урош Предић, Фото Музеј Зрењанин

Истовремено ће бити истакнут и Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са породицом, са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем и научником Михајлом Пупином, као и дечји цртежи, које је радио када је имао 10 година.

- Једна од најпознатијих Предићевих слика "Визија у облацима", заузеће посебно место, а публика ће моћи да види и цртеже по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену којаје срушена - каже аутор изложбе, Оливера Скоко, виши кустос историчар уметности у Музеју у Зрењанину.

Изложба траје до 14. августа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)