КИРИЈА ПОЈЕЛА МИЛИОНЕ: Из касе за месечне дажбине иде више од 150.000 евра

З. З.

28. 06. 2022. у 06:23

ВЛАДА и њени ресори смештени су у неколико објеката на више локација само у Подгорици.

КИРИЈА ПОЈЕЛА МИЛИОНЕ: Из касе за месечне дажбине иде више од 150.000 евра

Фото Д. Миловановић

У извршној власти оцењују да је на тај начин отежан рад запосленима, али и грађанима који су главни корисници услуга. Осим тога, из државне касе месечно на закупе иде више од 150.000 евра. Најбољи пример је Министарство правде чије се просторије налазе на четири локације. Пословна зграда са Тужилаштвом је у строгом центру Главног града. У приватном објекту налази се Директорат за извршење кривичних санкција, док се на Старом аеродрому налази Дирекција за прекршајно-казнену евиденцију. Дирекција за условну слободу је у Улици Ивана Вујошевића.

- Већи проблем од локација су услови рада, на пример Тужилаштва. Већ сам разговарао са представницима Управе за имовину о изградњи Палате правде. И решење је, чини се, на помолу. Конкретно, ради се о згради у строгом центру Подгорице. Очекујемо финализацију договора и усељење у августу - навео је Марко Ковач, министар правде.

Специфична је ситуација и за Министарство одбране чији су директорати и институције смештени чак на седам локација.

- Решење је могуће тако да се изграде посебне зграде за државне институције. Дакле, треба да се одреди парцела на којој ће бити сва министарства и да се то компензује са имовином коју ми имамо на различитим местима. И то не закупе, већ имовину која је у државном власништву - поручио је Дритан Абазовић.

Рашко Коњевић, министар одбране, констатује да Црна Гора нема прецизну евиденцију о државној имовини и закупима, па је према његовим речима први корак да се од надлежних институција добију подаци.

Да је најпотребнија анализа, сагласан је и Дејан Миловац из истраживачког центра МАНС-а.

- Било каква одлука не треба бити донета пре него што будемо имали прецизну анализу које су потребе тих институција у односу на ресурсе којима располажемо - констатовао је Миловац.

ИЗДАВАОЦИ БЛИСКИ ДПС

ЗА четири године из државног буџета утрошено је за закуп пословних простора 9,5 милиона евра или 152.000 месечно.

- Као издаваоци се наводе бизнисмени блиски ДПС. А ни две године по одласку ДПС са власти није учињен корак да се уради ревизија тих уговора. Сад постоји шанса да се након што је пописана државна имовина одради анализа и тачно утврди коме треба да плаћамо закуп - нагласио је Дејан Миловац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КНЕЗ УХАПШЕН У НЕМАЧКОЈ 94: Полицајци су му у станици показали фотку због које му је застао дах