ДА ЛИ ЈЕ БЕЧИЋ ТРАЖИО ОД ВАРТОЛОМЕЈА АУТОКЕФАЛНОСТ МИРАШЕВЕ ЦРКВЕ? Званичног демантија нема, у медијима различите информације

Novosti online

23. 01. 2022. у 20:00 >> 20:06

ЗВАНИЧНИХ информација о томе шта је Бечић тражио од патријарха Вартоломеја приликом своје посете још увек нема, али су се у медијима појавиле две опречне приче.

ДА ЛИ ЈЕ БЕЧИЋ ТРАЖИО ОД ВАРТОЛОМЕЈА АУТОКЕФАЛНОСТ МИРАШЕВЕ ЦРКВЕ? Званичног демантија нема, у медијима различите информације

Алекса Бечић и патријарх Вартоломеј

Наиме, грчки портал екклисиаонлине.гр објавио је чланак где се говори да ће се патријарх српски г. Порфирије састати са патријархом Вартоломејем, а како наводе, интересантно је што је тај догађај најавио приликом сусрета са председником црногорске Скупштине Алексом Бечићем, који је дошао у васељенску патријаршију да тражи аутокефалију за такозвану црногорску православну цркву. Информација о посети патријарха Порфирија је убрзо демантована, наводећи да патријарх није планирао посету Фанарима.

Међутим, оно што није демантовано, а наведено је у том конкретном чланку јесте да је председник Скупштине Алекса Бечић затражио од васељенског патријарха Вартоломеја да помогне при одвајању цркве у Црној Гори од Српске православне цркве, преноси портал "24седам". 

Ова информација није још увек демантована, нити из кабинета председника Скупштине нити из Патријаршије/Митрополије. Истиче се чињеница да се Алекса Бечић заиста састао са патријархом Вартоломејем, чиме се похвалио путем својих званичних налога на друштвеним мрежама, где је дипломатски пренета порука патријарха Вартоломеја честитка и захвалности за лојалност Митрполији црногорско-приморској (а не целој СПЦ).

Портал такође подсећа на "епизоде" које су имали председник Владе Здравко Кривокапић и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, а који су донекле прећутане. Истичу да је Здравко Кривокапић приликом своје посете Светој Гори посетио манастир Ватопед, а не и Хиландар, једини манастир Српске православне цркве који је подигао отац првог српског архиепископа светог Саве, св. Симеон Мироточиви, те да председник Владе Црне Горе избегава потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом, и потенцира да исти буде потписан на Цетињу а не у Београду.

Такође, министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, приликом једне посете Америци, покушао је да сакрије посету епископу цариградске патријаршије у Америци, Елпидифору.

ИН4С: Бечић није лобирао за аутокефалност

Са друге стране, портал ИН4С наводи да у круговима Цариградске патријаршије сазнаје да председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић није лобирао за аутокефалност такозване „црногорске цркве“ како је објавио портал “Аналитика”.

"Патријарх Вартоломеј је у дугом и срдачном разговору енергично подржао јединство Српске православне цркве, нагласивши да је он лично рашчинио Мираша Дедеића и то сматра добром одлуком.

На састанку је било разговора о унутрашњим приликама у Црној Гори, где је патријарх Вартоломеј показао висок ниво информисаности шаљући поруку да се отворена питања морају решавати дијалогом, наглашавајући да је Српска црква у Црној Гори једина канонски призната и да је са забринутошћу пратио настојање бивших власти да отуђе њене храмове и имовину", наводи овај портал. 

Извор ИН4С, категорично демантује да се ни у једом тренутку није говорило о Македонском и Украјинском питању, као и да је жуту штампу као оружје у рукама разних видљивих и невидљивих појединаца и моћних организација, препуну сензација, политичког маркетинга узалудно демантовати.

БОНУС ВИДЕО:

Лично сам рашчинио Мираша Дедеића из наше Свете цркве и то сматрам исправном одлуком

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу