СМЕТАЈУ ИМ СРБИ, МЕТА И ЊЕГОШ: Жестока кампања црногорског ПЕН центра против књижевника Милутина Мићовића

В. КАДИЋ

03. 01. 2022. у 20:03

ЦРНОГОРСКИ ПЕН центар покренуо је петицију којом од Владе Црне Горе тражи да се по хитној процедури поништи одлука о додели овогодишње награде "Мирослављево јеванђеље" Милутину Мићовићу за књигу "Луче у тами Црне Горе". У скандалозном образложењу наводе да је та књига писана у "нацистичком духу и стилу, препуна говора мржње, лажи и великосрпског шовинизма", а њени потписници траже да аутор дела "буде санкционисан у судском поступку".

СМЕТАЈУ ИМ СРБИ, МЕТА И ЊЕГОШ: Жестока кампања црногорског ПЕН центра против књижевника Милутина Мићовића

Књижевник Милутин Мићовић

Аутор нападнуте књиге рођени је брат митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Мићовић поводом кампање против њега подсећа да у црногорском ПЕН-у седе људи који су ревносно служили бившем режиму у сатанизацији свега српског у Црној Гори.

- Реч је о средишту патолошке мржње према Србима и свему српском. Ти људи су српски народ прогласили окупаторским. За њих су Немањићи (заједно с кнезом Мирославом) окупатори Црне Горе, као и српски језик и српска црква. На тим идеолошко-политичким основма стварана је не само квазикултура у Црној Гори него и колективна патологија последње две и по деценије - каже аутор награђене књиге.

Он наглашава да вође хајке на њега "не читају, него учитавају, и не просуђују него осуђују".

- За њих сам "фашиста и нациста". Мој кратки осврт на њихову идеолошку деструкцију ражестио их је до дна, јер су се препознали у метафори нуле. У исти кош стављају и Жири за доделу награде "Мирослављево јеванђеље", а у том жирију седе наши најзначајнији интелектуалци - наглашава аутор.

Наш саговорник подсећа да се у овој књизи највише позабавио Његошем као носиоцем духовног и културног памћења српског народа, али и песниковој присутности у нашој савремености. Он наглашава да је Његош главни противник новоцрногорске идеологије.

Одлуку да Мићовићу припадне књижевно признање одлучио је жири у саставу: Синиша Јелушић, Лидија Томић, Радоје Головић, Радоје Фемић и Миомир Ђуришић. За ПЕН центар они припадају "идеолошко-политичкој матрици 'Српског света' и да је управо та чињеница определила и 'жену четника' која обавља функцију министарке културе Црне Горе да их именује".

РАНА НА РАНУ

НА питање да ли је хистерија изазвана и због чињенице да је аутор награђене књиге брат митрополита Јоаникија, књижевник Милутин Мићовић одговара:

- Сигурно да и то има утицаја. После устоличења на Цетињу и сад и ова књига као рана на рану - истиче писац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!