ЗДРАВКО ДАЈЕ ВИШЕ ЗА НАТО ОД МИЛА! Актуелна власт великодушнија у испуњавању стандарда војног савеза него претходне

В. КАДИЋ

25. 11. 2021. у 08:38

ПРЕМИЈЕР Црне Горе Здравко Кривокапић, након састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу, изразио је своју великодушност у испуњавању НАТО стандарда, чак више него што је то рађено у време режима Мила Ђукановића.

ЗДРАВКО ДАЈЕ ВИШЕ ЗА НАТО ОД МИЛА! Актуелна власт великодушнија у испуњавању стандарда војног савеза него претходне

Кривокапић и Столтенберг / Фото НАТО

- Спремни смо да испуњавамо НАТО стандарде и да их извршавамо до краја у областима где то није до краја урађено. То се односи и на издвајање два одсто за НАТО - рекао је Кривокапић.

Ова порука председника црногорске владе поражавајуће делује, сматра политички аналитичар Игор Дамјановић.

- Обећање Столтенбергу које је дао премијер да ће црногорске издатке за потребе НАТО повећати за двадесетак милиона долара, са 1,64 одсто на два процента БДП, представља катастрофалну чињеницу. Кривокапић је демонстрирао да је у подаништву НАТО и понижавању државе Црне Горе спреман да иде и даље од Мила Ђукановића и Душка Марковића - каже за "Новости" Дамјановић.

Наш саговорник подсећа да је велики ризик у моменту незапамћене економске кризе и галопирајуће пандемије које отварају бројне социјалне проблеме издвојити нових 20 милиона за потребе Алијансе.

- Препоручени НАТО стандард издвајања два одсто БДП за потребе одбране испуњава две трећине земаља чланица. Рецимо Луксембург, који је по територији и броју становника Црној Гори најсличнија држава чланица НАТО, издваја тек 0,57 одсто БДП за ову сврху! Сам Здравко Кривокапић небројено пута навео је Луксембург као пример на који Црна Гора треба да се угледа - наглашава Дамјановић.

Црна Гора је у 2020. години потрошила на одбрану 73 милиона евра, што је 1,72 одсто црногорског бруто друштвеног производа или 113 долара по становнику. Циљ Црне Горе је, према ранијим најавама Министарства одбране, да до 2024. достигне издвајања од два одсто БДП за одбрану, што је и захтев НАТО.

НАЈМАЊА ПОДРШКА

Столтенберг је још у марту саопштио резултате истраживања спроведеног прошле године, по ком већина грађана у државама чланицама подржава чланство у НАТО са 62 одсто, што је два одсто мање него 2019. Највећу подршку НАТО има у Албанији - 94 одсто, Литванији - 83 одсто и Пољској - 82 одсто. Најмања подршка забележена је у Црној Гори - 50 одсто, где би чак 30 одсто грађана гласало за излазак из те организације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈВИШЕ МИНИСТАРА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА: Након што је повећао број Владиних сектора, увећава се и број државних секретара