ПОДРШКА МИНИСТАРСТВА НЕЋЕ ИЗОСТАТИ: Помоћ грађанима којима су изгореле маслине у великом пожару

Б. ДАБИЋ

22. 10. 2021. у 16:28

МИНИСТАРСТВО пољопривреде, шумарства и водопривреде ће помоћи грађанима којима су стабла маслина изгорела, или оштећена у пожару у Мркојевићима 12. августа.

ПОДРШКА МИНИСТАРСТВА НЕЋЕ ИЗОСТАТИ: Помоћ грађанима којима су изгореле маслине у великом пожару

Фото: Д. Б.

Подршка министарства сигурно неће изостати. Ово је казао за „Новости“ министар пољопивреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић.

- Конкретно у Бару где је 749 маслина потпуно изгорело, а око 1.000 стабала оштећено, министарство пољопривреде шумарства и водопривреде процењује са колико ће новца, а оквиру расположивог буџета, да помогне власницима маслина. Знамо да је Општина Бар већ изашла у сусрет маслинарима којима су изгореле или оштећене маслине - казао је министар Стијовић. - Ова штета је ненадокнадива јер се ради о стаблима која су стара и више стотина година, али да макар омогућимо да се засаде нове маслине и донекле ублажи штета коју су људи претрпели.

На питање, хоће ли паре бити обезбеђене из Агробуџета за текућу, или ће се планирати за следећу годину, министар је казао да се „Овакве штете углавном исплаћајују из буџетских резерви“.

- Агробуџет не планира ванредне ситуације, осим када су мање штете у питању. Овде се ради о огромној штети, на тих 750 стабала ако би помогли са 100 евра по стаблу то би износило 75.000 евра, што није планирано Агробуџетом. Зато морамо да разговарамо са министарством финансија, да проверимо из којих средстава, колико би нама они омогућили, да видимо колике су реалне могућности да министарство помогне и у ком износу - казао је министар Стијовић.

УЗРОК ПОЖАРА ЉУДСКИ ФАКТОР

У СЛУЖБИ заштите и спашавања "Новостима" је у августу потврђено да је велики пожар који је избио на подручју Мркојевића захватио површину већу од 610.000 метара квадратних, у ободу од 3,68 километара.

- Људски фактор је био узрок. Овде је био проблем са једним стубом далековода који је, ако сам добро информисан, варничио, а није на време сервисиран и то је изазвало пожар, у комбинацији са лошим временским условима када смо имали дуги низ дана без кише, и све је било суво. Направљена је огромна штета, а људи живе од маслинарства - казао је министар.

Он је додао да је у овој години било много ванредних ситуација.

- Задесила нас је велика суша, проблеми са ценом сточне хране која је зависила од регионалног тржишта, као и проблеми које су изазвали пожари не само у маслињацима, него и у шумама. Министарство је за све те намене опрдељивало средства и помагало - казао је Стијовић, закључујући да штете које настану директно угрожавају пољопривредне произвођаче, њихове породице.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)