ШЕФ У ПОЛИЦИЈИ СКИНУО ЗАБРАНУ УЛАСКА? Бивши врх полиције Црне Горе на тапету због Беливука и Миљковића

С. ЂОКИЋ

15. 10. 2021. у 07:00

Енис Баковић, некадашњи шеф црногорске криминалистичке полиције дао је усмени налог својим службеницима да озлоглашене Београђане Вељка Беливука и Марка Миљковића скину са мера забране уласка у Црну Гору.

ШЕФ У ПОЛИЦИЈИ СКИНУО ЗАБРАНУ УЛАСКА? Бивши врх полиције Црне Горе на тапету због Беливука и Миљковића

Енис Баковић

То, како незванично, али поуздано сазнајемо, произилази из изјава које су непосредно након привођења дали шеф Сектора за сузбијање општег криминалитета Црне Горе Александар Бошковић и његов колега Саша Ђуровић.

Специјално државно тужилаштво (СДТ) наложило је полицији да узме изјаве од Баковића, али и достави одређену документацију од МУП и Управе полиције. Анализом свих прикупљених доказа оцењено је да нема основане сумње да су Бошковић и Ђуровић, који су претходно ухапшени по налогу Основног државног тужилаштва у Подгорици, извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја. Они су потом пуштени на слободу.

Непосредно пре тога, у разговору за "Новости", Баковић је казао да су ухапшени полицијски службеници невини и да су баш као и он, док је обављао функцију шефа криминалистичке полиције, радили све по закону и у складу са прописима:

- О свему ћу се детаљно изјаснити пред надлежним органима. Стојим им на располагању, а на њима је да испитају и утврде све чињенице, па и то како је и по чијем налогу дошло до укидања мера забране уласка које су биле донете за Беливука и Миљковића.

Баковић није желео да коментарише да ли је лично добио налог да се укину забране уласка озлоглашеним криминалцима блиским "кавачком клану". Поводом овог случаја изјаву је дала и полицијска службеница С. И., против које је државни секретар МУП Раде Милошевић поднео пријаву. Она је у време скидања забрана била на боловању, па је после дате изјаве пуштена да се брани са слободе.

Из Специјалног тужилаштва појашњавају да је кривична пријава, коју је поднео Милошевић, придодата предмету, у ком је и Зоран Лазовић, помоћник директора полиције. Против њега је пријаву поднео лидер Праве Црне Горе Марко Милачић.

Док надлежни органи ћуте о овом случају, неки политичари већ алудирају на кривца.

- Да није случајно Зоран Лазовић, који нас је убеђивао да Беливук и Миљковић нису било каква опасност по Црну Гору и њене грађане - написао је на свом твитер-налогу Данило Шарановић из Демократа.

У свом стилу, један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић, на исти начин предложио је како да се реши овај случај:

- Не треба нам Поаро. Ухапшени инспектори треба да кажу да су добили наређење од Енеса Баковића, онда кад се ухапси Енес, он да каже да је њему то наредио Зоран Лазовић. А онда Зоки, ког не смеју хапсити, да каже ко га је звао из Србије да се скине забрана Беливуку.

Поводом овог случаја контактирали смо и са Лазовићем, који је у кратком телефонском разговору казао да никада није, па тако неће ни сада путем медија коментарисати изјаве политичара. Додаје да ће се, уколико га добије, одазвати позиву надлежних органа и дати изјаву.

У кривичној пријави Милошевића наводи се да је 28. децембра прошле године у јутарњим сатима са службеног рачунара С. И., без правног основа, деактивирана забрана уласка у Црну Гору за Беливука и Миљковића:

- Постоје основи сумње да је С. И., самоиницијативно или по нечијем налогу, злоупотребом службеног положаја омогућила лицима чији је улазак у Црну Гору забрањен, да несметано уђу и тако им прибавила корист.

СУМЊЕ

БЕЛИВУКУ и Миљковићу мера забране је била изречена из разлога националне и унутрашње безбедности. Специјално државно тужилаштво Беливука и Миљковића, као и Небојшу Јанковића, Ратка Живковића и још неколико засада неидентификованих чланова кавачког криминалног клана, сумњичи за убиство припадника "шкаљарског клана" Дамира Хоџића и његовог зета Адиса Спахића, као и отмицу Милета Радуловића, Милета Капетана.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УХАПШЕН ПОШТАР У БУДВИ: Осумњичен да је ставио у џеп скоро 5.000 евра, новац намењен за пензије