КАТНИЋ “ПОКРИО” ВУКШИЋА: Одбачена кривична пријава др Дејана Мировића!

Novosti online

29. 09. 2021. у 14:21

СПЕЦИЈАЛНИ државни тужилац Црне Горе (СДТ) Миливоје Катнић одбацио је кривичну пријаву коју је недавно против Дејана Вукшића, директора Агенције за националну безбедност (АНБ), поднео београдски професор Дејан Мировић због ускраћивања копија докумената о забрани уласка у Црну Гору 2018. године.

КАТНИЋ “ПОКРИО” ВУКШИЋА: Одбачена кривична пријава др Дејана Мировића!

Дејан Мировић/ Фото: З.Јовановић

Решење о одбачају пријаве, које је потписао управо Катнић, донето је 16. септембра, а јуче је поштом уручено Мировићевом адвокату Ивану Нинићу.

Специјални тужилац у својој одлуци закључује да „не постоји основана сумња да је Вукшић извршио кривично дело злоупотребе службеног положаја или било које друго дело за које се гоњење предузима по службеној дужности”.

- Професор Дејан Мировић и ја као његов адвокат против првог човека АНБ поднели смо изузетно озбиљну и аргументовану пријаву Специјалном државном тужилаштву. Чињеница је да су грубо прекршена сва Мировићева права и да је Управни суд у Подгорици донео пресуду којом је поништио решење Дејана Вукшића, којим се Мировићу ускраћује приступ, наводно, тајним документима која су 2018. била основ за забрану уласка у Црну Гору. Чињеница је, такође, да Вукшић није решио претходно правно питање, а то је Мировићев захтев за опозив ознаке тајности са докумената које је фабриковао ДПС.

Чињеница је и то да је Вукшић на функцију директора ступио без сагласности надлежног Одбора за безбедност и одбрану Скупштине Црне Горе, па се доводи у питање законитост свих одлука које у правном саобраћају потписује. Уместо да узме исказ од мог клијента и да, ради саслушања, позове осумњиченог Вукшића у просторије СДТ, Катнић првом човеку АНБ допушта да се писано изјасни на наводе кривичне пријаве, а потом пријаву одбацује, уз крајње неозбиљне и паушалне закључке - каже адвокат Иван Нинић.

Адвокат професора Мировића наводи да он и његов клијент нису изненађени и да је одлука СДТ очекивана, јер долази из политизоване институције која је дуги низ година сервис ДПС-а.

- Нисмо изненађени јер су Катнић и Вукшић на истом задатку, а то је неговање и очување тековина владавине криминално-шверцерског режима Мила Ђукановића. Да је другачије, Катнић би одавно био разрешен дужности и процесуиран, а Вукшић не би ни постао први човек АНБ. Али, важно је да јавност види какав однос институције имају према професору Дејану Мировићу, коме је, без икаквог основа, на чело залепљена етикета “државног непријатеља”. Нека грађани сами закључе да ли је ДПС развлашћен и да ли је могуће пред заробљеним институцијама данас заштитит уставна права - рекао је адвокат Иван Нинић.

(Борба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)