МАРКО НИЈЕ "ПАО" НА СРЕБРЕНИЦИ: Иницијатива коју је поднео ДПС за смену градоначелника Никшића повучена са дневног реда

В. КАДИЋ

30. 07. 2021. у 07:15

О ПРЕДЛОГУ Демократске партије социјалиста о разрешењу Марка Ковачевића (ДФ), председника Општине Никшић, није се јуче расправљало у локалном парламенту јер су против тога били одборници владајуће већине.

МАРКО НИЈЕ ПАО НА СРЕБРЕНИЦИ: Иницијатива коју је поднео ДПС за смену градоначелника Никшића повучена са дневног реда

Фото В. К.

Социјалисти Мила Ђукановића покренули су иницијативу за његову смену због ставова о Сребреници у којима ратни злочин није назвао геноцидом, али и због скрнављења споменика народном хероју Љубу Чупићу у том граду. Од присутних 38 одборника, 22 су гласала против да се иницијатива о разрешењу уврсти у дневни ред парламента, док је 16 било - за.

- ДПС увек када је у проблему потеже питања око Сребренице, Косова, Милошевића. Ево, сада му замерају за непоштовање геноцида у Сребреници. У време ратних дешавања у тој варошици Марко је имао свега четири године, и како данас он може бити крив за тај догађај, казао је одборник са листе "За будућност Никшића", Јанко Милатовић, додајући да та коалиције осуђује скрнављење споменика Љубу Чупићу, па му није јасно како је Ковачевић могао контролисати поступке неког суграђанина који је био у пијаном стању.

ВРАЋАЊЕ У ПРОШЛОСТ

Локална парламентарна већина поступила је одговорно, јер ДПС на локалном и државном нивоу жели да нас враћа у прошлост, али ћемо ми бити усмерени на будућност.

Презрели смо ову тему којом ДПС покушава да се наметне у Никшићу. Ето њима нека се тиме баве. Ово нису теме локалног типа, казао је Марко Ковачевић.

Младом човеку, какав је Марко Ковачевић, треба дати шансу да се докаже и помаже.

Иницијатори за резрешење Ковачевића - ДПС, оценили су да повлачење те тачке са дневног реда представља кршење Устава Црне Горе "и тек усвојене Резолуције о геноциду у Сребреници", којом је Скупштина Црне Горе позвала све надлежне нституције на примену позитивних прописа када су у питању радње и дела јавног негирања постојања или умањења геноцида у Сребреници".

- Видели смо демократски капацитет владајуће већине у локалном парламенту. Мене ово није изненадило - казао је Борис Муратовић (ДПС).

- Очигледно је да постоји криза на локалном и парламентарном нивоу и да до те мере расте неповерење унутар конституената владајуће структуре да не смеју допустити да се одржи гласање иако имају стабилну већину у локалном парламенту. Чак имамо и посланике из редова конституената владајуће структуре, пре свега мислим на Демократе, које су подржале Резолуцији о геноциду. Сам председник Демократа Алекса Бечић је рекао, након усвајања резолуције, да са мрачном прошлошћу морамо да се суочимо. Жао ми је што Општински одбор локалног парламента одступа од мишљења председника своје странке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)