ПРОЈЕКЦИЈЕ ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ: У сусрет херцегновској смотри филма, Петар Божовић отвара фестивал (ФОТО)

В. В.

27. 07. 2021. у 17:30

НА конференцији за новинаре најављено је данас 34. издање херцегновског Филмског фестивала који ће 1. августа на Канли Кули отворити легенда југословенског глумишта, Петар Божовић.

ПРОЈЕКЦИЈЕ ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ: У сусрет херцегновској смотри филма, Петар Божовић отвара фестивал (ФОТО)

Фото: В. В.

На отварању ће бити приказани фимови "Јабуке" грчког редитеља Кристоса Никоуа „Јабуке"а потом„Поље мака" румунског редитеља Еугена Јебелеануа. До 7. августа у четири селекције биће приказано више од 60 филмова, најбоље од нове регионалне, европске кинематографије,  али  и светска премијера филма "Пуцњи у Марсеју" Гордана Матића.

Фестивал од националног значаја представили су директорка Фестивала и извршна продуценткиња "Херцег Феста", Гордана Поробић Крцуновић, председник Савета Фестивала, Никола Вукчевић, селекторка студентског програма, Маја Тодоровић, а у име Општине Херцег Нови као титулара и покровитеља, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

Фестивал се ове године одржава под слоганом "Сутон, ђир и филм" а суочио са бројним проблемима који су започели још лани, пандемијом короне, а ове године је министарство култуе из истих разлога  "скратило" фестивалски буџет. Упркос томе, "тон иде, камера иде" па и фестивал иде даље рекла је Поробић Крцуновић и подсетила делом наведеног слогана на Милана Д. Шпичека аутора прве аудио фестивалске шпице.

- Заједничка тема која све филмове приближава јесте однос појединца и система, балканска али увек актуелна тема, која је посебно дошла до изражаја у времену глобалне ковид пандемије - казала је Поробић Крцуновић и додала да су "додатни мотив да истрајемо у томе да се овај фестивал одржи, без обзира на буџет и на чињеницу да још нисмо потписали уговор о финансирању са Министарством,  личности које су оставиле трага у Фестивалу, а напустиле су нас у претходној години – Перо Дубанек, Милан Шпичек и Зоран Живковић".

Председник Савета Фестивала, Никола Вукчевић навео је да је Савет формиран пре четрдесетак дана али су све препреке превазиђене захваљујући ангажману чланова Савета, запослених у Херцег фесту, фестивалског тима и пријатеља фестивала. Он је посебно истакао сарадњу у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије, коју чине Сарајево филм фестивал, Загреб филм фестивал, Фестивал ауторског филма Београд и Филмски фестивал Херцег Нови, у оквиру које су припремљене селекција филмова на тврђави Форте маре и радионица за младе филмске критичаре.

На Канли Кули биће приказани филмови селекције дугометражног играног филма, на Форте Маре програм Кино Европа и Мрежа фестивала Јадранске регије, у амфитеатру Дворане Парк студентски филмови, у великој сали Дворане југословенски класици Здравка Велимировића и Живка Николића. У програм су ушле и пројекције на Луштици, где ће бити приказана четири филма програма Луштица Риплеј.

СЕЛЕКТОРИ И ЖИРИ

Селектор програма дугометражног играног филма и Кино Европа је филмски редитељ Иван Бакрач,  у жирију главног програма су Златко Видачковић (Хрватска), Сали Салији – Саллини (Турска), Андамион Муратај (САД-Албанија), Иван Салатић (Црна Гора) и Тања Бошковић (Србија). Студентске филмове оцењиваће жири у коме  су Марија Никчевић (Црна Гора), Вук Вуковић (Црна Гора) и Игор Бошњак (БИХ).

Селектор и домаћин програма радионице за младе филмске критичаре је редитељ Иван Салатић-Педавачи и ментори су филмски критичари Владо Петковић (Србија), Нино Ковачић (Хрватска) и Мирза Скендерагић (БИХ), а гостујући предавач је Арман Фатић (БИХ).

Пратећи програми су радионица за младе фимске критичаре у оквиру Мреже фестивала Јадранске региоје, која ће бити одржана у Кући нобеловца Ива Андрића као и Уводна сесија: Разговори о преиспитивању профила Фестивала.

Награде за најбоља филмска остварења биће додељене  07. августа на Канли Кули. Новост су награда публике Адриатик аудиенс аворд – награда публике оквиру селекције Мреже фестивала Јадранске регије и Плакета Зоран Живковић која је део главне награде, али и својеврсна посвета  продуценту и вишегодишњем  пословном директору Фестивала.

Покровитељи 34. Филмског фестивала Херцег Нови су Министарство културе Црне Горе и Општина Херцег Нови. Партнери Фестивала су Филмски центар Црне Горе, Филмски центар Србије и Црногорска кинотека.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)