И ВЕКНА УДАРА ПО ЏЕПУ: Расту цене намирница - поскупели уље, гориво, у најави и хлеб

З. З.

14. 07. 2021. у 07:39

ВЕЋ дужи период потрошачи у Црној Гори суочавају се са поскупљењима. Уље мења цену скоро сваке седмице. Гориво поскупљује 15-тодневно.

И ВЕКНА УДАРА ПО ЏЕПУ: Расту цене намирница - поскупели уље, гориво, у најави и хлеб

Фото П. Милошевић

Сада се најављује и поскупљење онога без чега се не може, а то је хлеб. Тренутно основна врста кошта 50 центи, за 20 до 30 центи скупљи су црни, ражани, интегрални хлеб. Посебни, са додатком семенки, крећу се од 1,20 до 1,50 евра. Извесно је, бар по најави пекара, да неће још дуго потрошачи куповати хлеб по тој цени.

- Повећање цене хлеба је неминовност и захтева детаљну анализу, те преиспитивање пословне политике произвођача. Садашња цена од 37 центи по векни, коју добија пекар, није мењана од 2019, а у међувремену расле су цене енергената, брашна и осталог репроматеријала. Суочени смо и са свакодневним повратом хлеба који се у трговинама не прода. И те количине продајемо по знатно нижим ценама или га уништавамо - саопштено је из новоформиране Групације произвођача пекарских производа при Привредној комори.

Нису желели да лицитирају колико ће поскупети векна, али су нагласили да је само прошле године губитак у тој привредној грани износио 11 милиона евра.

- Разлог није само пандемија, већ и пропала туристичка сезона 2020. али и раст набавних цена за пшеницу, уље, брашно, шећер, амбалажу, лож-уље, гориво. Због свега овога нисмо у могућности да на време измирујемо обавезе према добављачима и радницима - указали су пекари.

Из Владе поручују да ће предузети све мере како би заштитили стандард грађана.

- Трговцима ће бити одређена вредност марже преко које неће смети да иду, формираћемо робне резерве, што држави омогућава да интервенише у оваквим ситуацијама. План нам је и да у систем уведемо неког са стране, трговачки ланац, како би се појачала конкурентност - изјавио је Здравко Кривокапић, председник Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ КРИВ ЗА СМРТ ЛАБУДОВА? На ушћу Цијевне у Морачу нађене три птице