САД ТРАЖЕ СТАВ И УСТАВНОГ СУДА: Тужилачки савет сматра да нису испуњени услови да тужиоци иду у пензију

С. Ђ.

18. 06. 2021. у 19:47

ТУЖИЛАЧКИ савет је разматрајући све релевантне чињенице и прописе који се односе на остваривање права на старосну пензију, заузео став да нису испуњени услови да се констатује престанак функције државним тужитељкама које су навршиле 64 године живота и најмање 15 година стажа осигурања и државним тужиоцима који су навршили 61 годину живота и 40 година стажа осигурања.

САД ТРАЖЕ СТАВ И УСТАВНОГ СУДА: Тужилачки савет сматра да нису испуњени услови да тужиоци иду у пензију

Фото: Архива ВН

Такође, Тужилачки савет је заузео став да нису испуњени услови за престанак функције државним тужиоцима ни по основу стажа осигурања са увећаним трајањем, саопштено је након седнице овог Савета.

- Тужилачки савет очекује да ће, због значаја овог питања и спречавања наступања неотклоњивих штетних последица, Уставни суд Црне Горе у најкраће време оценити сагласност одредаба Закона о Државном тужилаштву са Уставом ЦГ и обуставити примену спорних законских одредби до коначне одлуке. Њихова примена могла би да доведе до грубог кршење права и начела Европске конвенције о људским правима и основним слободама и Устава ЦГ, те у крајњем до настанка обавезе накнаде материјалне и нематеријалне штете, уз угрожавање угледа Тужилачког савета и могућег постављања питања његове одговорности - саопштено је из Тужилачког савета.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)