КРИВОКАПИЋ ВРАТИО МИЛА НА ВЛАСТ: Кнежевић се извинио српском народу - "Осећам срамоту, то није одлука Црне Горе"

Танјуг

18. 06. 2021. у 09:20

ПОСЛАНИК и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић изјавио је да осећа срамоту након што је црногорски парламент у четвртак изгласао резолуцију о Сребреници и сменио министра правде Владимира Лепосавића и сматра да Здравко Кривокапић не може више да буде премијер.

КРИВОКАПИЋ ВРАТИО МИЛА НА ВЛАСТ: Кнежевић се извинио српском народу - Осећам срамоту, то није одлука Црне Горе

Фото архива

Грађани који су 30. августа гласали за промене у Црној Гори сигурно нису могли да верују да ће девет месеци након тога делови парламентарне већине, Демократска Црна Гора, УРА Дритана Абазовића и Здравко Кривокапић заједно са Демократском паријом социјалиста (ДПС) прогласити Србију и српски народ за геноцидан, поручио је Кнежевић.

Он је рекао и да, иако је гласао против те резолуције, осећа извесну врсту срамоте и да жели да се извини Србији и српском народу јер сматра да јучерашња одлука парламента није став већинске Црне Горе, а да се њом практично вратио на власт Мило Ђукановић и његова идеологија.

Кнежевић је нагласио да су премијеру Кривокапићу још пре гласања поручили да ако резолуција о Сребреници и смена министра Лепосавића буду изгласани заједно са ДПС-ом, он више неће имати подршку ДФ-а и да га више неће ни формално сматрати за премијера.

Посланици ДФ-а су јуче напустили парламент, а својим коалиционим партнерима Бечићу и Абазовићу, Кнежевић је поручио да ако одустану од прављења договора са ДПС-ом и покажу спремност за повратак на изворне и изборне програмске принципе постоји могућност за обнављање односа.

Било какво уцењивање и понижавање Србије и српског народа није више опција за Кнежевића, који каже да су месецима уназад трпели национална и идентитенска и свака друга понижења од премијера Кривокапића и његових министара који повлачи погубне спољнополитичке потезе, а јучерашњи догађаји су кулминација свега тога.

Лидер ДФ-а се нада да ће имати прилику да разговара са лидерима парламентарне већине, пре формалног захтева за смену Кривокапића, али да је став његове партије да он свакако не може да остане на месту премијера, пошто је након јучерасњег гласања, како каже, изгубио саваки легитемитет.

Кнежевић је нагласио и да је легитимитет председника скупштине Алексе Бечића, такође, упитан пошто је његова партија заједно са ДПС-ом гласала за резолуцију.

Он није желео да спекулише о могућим наследницима Кривокапића, али је рекао да у парламентарној већини постоји велики број људи који би часно и одговорно обављали функцију премијера.

Уколико договора не буде било, логичан пут су нови избори које би организовала прелазна влада, што би био последњи предлог ДФ-а , пошто је то наша обавеза према грађанима који су нам дали подршку и поверење, закључио је Кнежевић.

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић смењен је у Скупштини Црне Горе, која је синоћ већином гласова усвојила и резолуцију о Сребреници, на предлог опозиционе Бошњачке странке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)