ДА БУДЕ СВЕТЛО КОЈЕ ЋЕ СВЕТЛИТИ СВИМА: Митрополит Јоаникије у завршници херцегновских спасовданских свечаности (ФОТО)

В. ВУЈНОВИЋ

13. 06. 2021. у 21:34

АРХИЈЕРЕЈСКОМ литургијом коју је у цркви Светог Спаса на Топлој служио митрополит црногорско приморски Јоаникије са бројним свештенством, настављено је у Херцег Новом светковање Спасовдана које је почело још 10. јуна уз традиционалну Спасовданску литију.

ДА БУДЕ СВЕТЛО КОЈЕ ЋЕ СВЕТЛИТИ СВИМА: Митрополит Јоаникије у завршници херцегновских спасовданских свечаности (ФОТО)

Фото: В. В.

Митрополит је беседећи подсетио на Христово страдање и додао да је он васкрснућем победио смрт, а све нас учинио саучесницима те победе. Објаснио је и како можемо разумети да смо његови саучесници.

- Кад имате неког великог пријатеља у којег имате безгранично поверење, сваки његов успех доживљаваћете као свој, његова слава биће и ваша, али то је само бледа слика. Ми се радујемо, не само Христовој победи над смрћу, већ и његовом вечном царству божанске лепоте, доброте и мудрости – казао је митрополит.

Стевану Катићу честитао је поновни избор за председника Херцег Новог, оценивши да успешно води град.

- Желим да му заблагодарим јер је помагао својој цркви, посебно овом храму, увек је имао отворено срце и увек је био са нама – рекао је митроплит.

Намесник херцегновски, протојереј ставрофор Радомир Никчевић, је митрополиту црногорско приморском у знак захвалности за први долазак у Херцег Нови и Боку уручио пригодан поклон уз жељу да буде „светло које ће светлити свима нама".

У име грађана Херцег Новог и Боке председник Катић честитао је избор митрополиту Јоаникију и подсетио да је упокојени митрополит Амфилохије често долазио у Херцег Нови.

„МОЛИТВА НА УСНАМА"

Председник црквене општине Топљанско-херцеговске Зоран Лазаревић казао је да је „молитва на уснама" носила Јоаникијево име све до избора за новог митрополита.

– Поштовање које смо према Вама гајили, као епископу будимљанко-никшићком, прерасло је у љубав кроз величанствене литије. Пре две године, испред храма Христовог васкрсења у Подгорици, заједно смо се заклели да ћемо бранити светиње. Овај народ је жедан и жељан правде. Земаљски поредак није баш најправеднији. Зато су се литије окренуле божијој правди, а ако је неко персонификује, онда сте то, владико, били Ви – поручио је Лазаревић.

- У цркви Светог Спаса из његових руку примили смо најзначајније признање Српске православне цркве – Орден Светог Саве првог степена, за очување традиције и обнову Његошеве школе – поручио је Катић и изразио наду да ће и нови митрополит често бити гост у Херцег Новом, између осталог јер је у Новом 1991. године био настојатељ манастира Савина.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)