КОМАРАЦА МАЛО ТИМОВИ СПРЕМНИ: Еколози "Чистоће" још од марта спроводе мониторинг, од јуна третмани у урбаним деловима града

Ј. Д. - М. С.

15. 05. 2021. у 11:47

КАКО би се инвазија комараца на време спречила, еколошке екипе ЈКП "Градска чистоћа" још од марта спроводе мониторинг на територијама свих 17 општина.

КОМАРАЦА МАЛО ТИМОВИ СПРЕМНИ: Еколози Чистоће још од марта спроводе мониторинг, од јуна третмани у урбаним деловима града

Фото Танјуг

Досадашњи резултати показали су релативно ниску бројност, како ларви тако и одраслих форми комараца. Када се упореде резултати, тренутна ситуација је слична прошлогодишњој, када је у овом периоду такође забележен мали број комараца.

Међутим, на ниску бројност у овом тренутку утичу неповољни временски услови током протеклих месеци, односно ниске температуре ваздуха и воде, који нису погодовали развоју ларви комараца, па самим тим ни појави одраслих форми. Ипак, како су за наредни период најављени повољнији временски услови, са вишим температурама ваздуха, може се очекивати и пораст броја досадних крвопија.

- План, организација и динамика сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље обављаће се у складу са правилима струке, према резултатима мониторинга, као и на основу примљених позива грађана, а у зависности од временских услова - објашњавају надлежни из "Чистоће". - Подручја која се у овом периоду примарно третирају јесу рубни делови града, насипи уз Саву и Дунав у којима се налазе водена пордучја обрасла густом вегетацијом где долази до појаве речних комараца.

Такође, у овом периоду углавном се третирају шуме, аде и насеља уз њих. Почетком јуна када долази до активације комараца третмани сузбијања одраслих форми комараца обухватиће и урбани део града. Као и ранијих година авијација у борби против комараца биће подигнута само ако буду превазиђени санитарно-хигијенски и еколошко прихватљиви услови за насељено место. У том случају уз посебне дозволе биће спроведени и третмани прскања комараца из ваздуха.

КУЋНЕ КРВОПИЈЕ НИКО НЕ ПРСКА

ТОКОМ зимских дана, највише проблема са такозваним кућним комарцима имали су становници Новог Београда, и то они чији су станови ближе реци. Надлежни из ЈКП "Градска чистоћа" тада су истакли да њихов сектор екологије није надлежан за сузбијање кућних форми комараца. Са друге стране, ни запослени у Заводу за биоциде нису добили налог од Секретаријата за заштиту животне средине да ураде овај посао, због чега су станари били принуђени да се сами изборе са досадним напастима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМО ЗА СТАРИЈЕ ОД 16 ГОДИНА: Невероватно забаван хотел са неочекиваним садржајима