ГРОЧАНСКОМ КАЛДРМОМ ДО ЦАРИГРАДА: Најстарија каменом поплочана улица не налази се у центру града, у Скадарској, већ на ободу престонице

Ј. Динчић

09. 05. 2021. у 07:52

ЧУВЕНУ Скадарлију познатом чини и калдрма али најстарија камењем поплочана улица налази се на другом крају града и то у Гроцкој. У центру ове чаршије је заштићено амбијентално језгро са најстаријом сачуваном калдрмом на читавој територији престонице.

ГРОЧАНСКОМ КАЛДРМОМ ДО ЦАРИГРАДА: Најстарија каменом поплочана улица не налази се у центру града, у Скадарској, већ на ободу престонице

Центар Гроцке 1933. године

Реч је о сачуваном друму прављеном од речног камена извађеног из оближњег Дунава, који према доступним подацима потичу још из периода средњег века.

Нешто слично, али далеко млађег датума израде и постављања, данас у Београду може се још само видети на Косанчићевом венцу и у старом Земуну.

- Главна улица у Гроцкој је изузетно драгоцена културно-историјска целина, а комплетна чаршија има велики значај, не само за Београд већ и за Србију - објашњавају културни радници из ове вароши. - Улица је делом постала пешачка зона 1994. године, а 2016. је у потпуности реконструисана, када је приликом радова пронађен слој турске калдрме који припада Цариградском друму, једној од најважнијих средњовековних саобраћајница на Балкану. Она је преко садашње Гроцке спајала Београд са Истанбулом.

 

Део Цариградског друма

Надлежни из Завода за заштиту споменика су током реконструкције калдрме још дубље закопали под грочанске тротоаре, а оно што су пронашли помогло им је да употпуне мозаик богате повести овог дела Београда. Данас је у овој лепој подунавској вароши сачуван велики број старих кућа, изграђених од дрвета и земље, а неке од њих су старије од два и по века.

Заштићена чаршија својом архитектуром и визурама и даље пружа доживљај прохујалих времена, а део амбијенталне целине су и Апостоловићева кућа из 18. века, Нишлићева кућа и Савића механа са почетка 19. века, као и визуелно доминантна Црква Свете Тројице, подигнута 1883. године. У оквиру чаршије се налази и библиотека "Илија Гарашанин" у чијој је галерији изложена стална археолошка поставка - легат др Александра Костића, која садржи разноврсне налазе са локалитета Дубочај у Гроцкој.

СКАДАРЛИЈСКА "КОЦКА" ИЗ 1961.

БЕОГРАЂАНИМА је некако и даље прва асоцијација на калдрму Скадарлија, која такође има статус заштићене просторне целине али не и категорију "велики значај" јер, није права. Направљена је тек 1961. године као покушај да се дочара некадашњи амбијент староварошких улица.

Центар Гроцке 1933. године

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)