БЛИЖЕ СЕМАФОРУ, БРЖЕ КРОЗ РАСКРСНИЦУ: Детектори уграђени у коловоз, ево како да активирате "паметне" саобраћајнице широм престонице (ФОТО)

С. Б. М.

21. 04. 2021. у 10:45

ДА поједини семафори држе дуго црвено светло на мање битним правцима у односу на оне главне, жале се у последње време београдски возачи.

БЛИЖЕ СЕМАФОРУ, БРЖЕ КРОЗ РАСКРСНИЦУ: Детектори уграђени у коловоз, ево како да активирате паметне саобраћајнице широм престонице (ФОТО)

Фото: М. Анђела

Они упућенији знају да су на "паметним раскрсницама" сада постављене индукционе петље, па приласком до зауставне линије оне се активирају и дају сигнал семафору да возило чека зелено.

- Више раскрсница у Булевару Зорана Ђинђића има семафоре за скретање улево на којима по пет до 10 минута стоји црвено светло. То ми се догодило неколико пута. Последњи пут, морали смо на крају сви кроз црвено да прођемо - гласио је један коментар на друштвеној мрежи "Инстаграм", на профилу "Мој Београд".

Проблем је у томе што је овај возач стао много даље од зауставне линије и далеко од детектора (индуктивне петље), који су урезани у горњу површину коловоза.

- Уколико се возило правилно не позиционира изнад детектора, испред зауставне линије, систем неће имати праву информацију и неће моћи да реагује на прави начин, па се може десити да возило не добије зелено светло. Препознавањем присуства возила, систем може продужити зелено време на одређеном прилазу раскрсници и на тај начин смањити редове и чекање у колонама - објашњавају у Секретаријату за саобраћај.

Фото: Секретаријат за саобраћај

У Београду је тренутно у току реализација пројекта модернизације светлосне саобраћајне сигнализације на 322 раскрснице. На постојећим раскрсницама уводи се систем адаптивног управљања саобраћајним токовима, чија је основна суштина прилагођавање рада семафора саобраћајним оптерећењима на мрежи (скуп од пет до 25 раскрсница на једном коридору), у реалном времену.

- Тако, ако на неком од смерова почне да се ствара гужва, он ће добити дуже интервале зеленог како би се возила боље опслужила. У том случају систем мења начин рада семафора и покушава да оптимизује трајање сигнала на раскрсницама у зони. Преиспитивање начина рада семафора обавља се у интервалима од пет до 15 минута. Додела зеленог времена неком кориснику често се заснива на провери да ли је исказао захтев за опслуживањем, односно да ли је уопште присутан на раскрсници. Да би систем правилно функционисао, неопходно је да возачи науче да га правилно користе - кажи у Секретаријату.

Фото: Секретаријат за саобраћај

РЕЖИМ РАДА

КОРЕКЦИЈЕ у систему обављају се променом параматера који се уносе. А те вредности зависе од доба дана, месеца, године, јер се природа саобраћајних токова у градовима мења из различитих разлога. Тако раскрсница код Дома омладине ради у три режима током дана. Када семафор закаже, проблем би требало пријавити. Пријаву кварова на семафорским уређајима можете извршити на телефоне 011/2071-720 и 011/2071-730.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milan

21.04.2021. 10:54

Sad vozaci trebaju da budu i tehnicari za semafore, kako bi prosli kroz zeleno. Ako semafori ne mogu da rade kako vozaci ocekuju, onda nemojte ni da ih postavljate. Umesto da se semafori prilagode vozacima, ovde se ocekuje da se vozaci prilagode semaforima.