СВЕ ПО ЗАКОНУ, А СВИЊЕ ЗАКОПАНЕ: Ветеринарска инспекција - лешева животиња нема, случај води град

М. СТАНОЈКОВИЋ

31. 03. 2021. у 08:51

НАКОН пријаве да се у Ковилову у близини фарме налази депонија угинулих свиња, ветеринарска инспекција за Град Београд тврди да лешева нема, као и да фарма на коју се пријава односи послује у складу са прописима.

СВЕ ПО ЗАКОНУ, А  СВИЊЕ ЗАКОПАНЕ: Ветеринарска инспекција - лешева животиња нема, случај води град

Фото З. Јовановић

Иако наводе да еколошке катастрофе нема, забуну ствара тврдња да би штета била већа ако се земљиште откопа. С друге стране, Удружење "Еко Панчевачки рит" које је пријавило проблем, јуче је поднела примедбу на поступање инспекције.

Према речима директора Ветеринарске инспекције града Душана Љуштине, на месту пријаве затекли су хумке и комунални отпад, а не лешеве свиња. Ипак, шта је испод хумки, није утврђено нити су то образложили.

Фото Архива

- Ако су постојали лешеви, они су затрпани, а на том месту смо обавили дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију - наводи Љуштина. - Не постоји еколошка катастрофа, као што кажу поједина удружења, а штета би била већа када би се сада земљиште откопало.

Овим речима не негира се да се испод земљишта налазе лешеви. А даље утврђивање ветеринарска инспекција пребацила је у двориште Секретаријата за инспекцијске послове Града и санитарне инспекције.

ЗАБРАНИО ФОТОГРАФИСАЊЕ

У току јучерашњег дана закупац је поставио инфо-таблу да је забрањено фотографисање приватног поседа.

Иначе, Удружење "Еко Панчевачки рит" почетком марта поднело је пријаву на шест на адреса против закупца фарме у Ковилову због сумње да су угинуле свиње бацали у оближњу парцелу и затрпавали. Репортери "Новости" обишли су пре два дана локацију, на којој су затекли закупца фарме Визељ Небојшу Павловића, који је онемогућио проступ пријављеној локацији уз образложење да је то његов приватан посед и уз тврдње да су лешеви бачени пре пет година, а да је он закупац свега две.

- Да ли је на том простору неко бацио лешеве или није, није на нама да установимо, већ на њима - додао је Љуштина.

- У оквиру своје надлежности ћемо да поднесемо пријаву против Н. Н. извршиоца, а надлежним службама да поступе у оквиру својих надлежности.

Фото Архива

Удружење "Еко Панчевачки рит" у примедби које је поднело републичком секретару, потврдило је да остаје при својим тврдњама и доказима у виду фотографија, као и да је инспектор који је тога дана био на терену, видео исто што и они.

- Са вашим инспекторима смо обишли фарму са задње стране и на четири места показали им где се налазе бачене животиње - наводи Зоран Јанковић из Удружења у примедби послатој инспекцији.

- Рекли смо им да смо 4. марта лично били на локацији и видели лешеве. У међувремену, они су затрпани земљом, па смо понудили да разгрнемо земљу, на шта нам је речено да је "све јасно" и да нема потребе. Зашто то није унето у записник, не знамо.

КАФИЛЕРИЈА

Ветеринарска инспекција потврдила је да је на фарми затекла 700 товљеника, као и посебан објекат где се угинуле животиње отпремају у кафилерију у Ћуприји:

- Одговорно лице каже да не зна о каквим је лешевима реч, и истиче да ти лешеви нису из њиховог објекта. Имали смо увид у потврду о отпремању одређене количине лешева у кафилерију и једна потврда је износила 3.620 килограма.

На поступање надлежних после сазнања за депонију реаговао је и заштитник грађана. По сопственој иницијативи покренуо је поступак контроле правилности и законитости рада Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

- Заштитник грађана тражи од министарства да га, имајући у виду могућност здравствене и еколошке угрожености грађана и животне средине, најкасније у року од 15 дана обавести о активностима у овом случају и достави документацију - наводе у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)