САЧУВАЋЕ ДОМ MИЛАНОВИЋА: Под окриљем Завода за заштиту споменика наћи ће се и објекат у Краља Милутина 6

М. С.

29. 03. 2021. у 06:47

ОБЈЕКАТ грађен по узору на римску палату Дорија-Памфли, зграду у Краља Милутина 6, подигнуту за Петра Милановића, трговца и члана управе Народне банке, стављена је под претходну заштиту Завода за заштиту споменика културе. Осим овог објекта, заштићене су стамбена зграда Александра Обрадовића у Моме Капора и вила инжењера Михаила Којића.

САЧУВАЋЕ ДОМ MИЛАНОВИЋА: Под окриљем Завода за заштиту споменика наћи ће се и објекат у Краља Милутина 6

Узор била римска палата Дорија-Памфли / Фото М. Л.

Објекат у Краља Милутина био је власништво Петра Милановића, предратног банкара, који је био један од богатијих Срба у периоду пре Другог светског рата, која му је одузета заједно са још четири зграде 1949. године.

- Тадашњи власник је од пројектаната захтевао да зграду са становима изведе као верну копију римске палате Дорија-Памфли са почетка 18. века архитекте Габријела Валвазорија, која се налази у непоредној близини Трга Венеција - наводе у Заводу. - Иако рађена по узору на римски оригинал, архитекта Јосиф Најман је у урбани миље Београда усадио јединствено дело архитектонских и културно-историјских вредности.

У разматрање за културно добро и статус претходне заштите ушла су и два објекта архитекте Бранислава Којића, за чији је јединствен амбијент била задужена Даница Којић. Једно у Жанке Стокић 36, а друго у Улици Моме Капора 2.

- Стамбена зграда Александра Обрадовића је подигнута према пуристичком концепту модерне, као угаони двоспратни објекат с високим приземљем према пројекту архитекте Бранислава Којића, а ентеријер је пројектовала архитекта Даница Којић - образложу разлоге стављања под заштиту у Заводу..

С друге стране, вила инжењера Михаила Којића је подигнута 1934. године, а према процени Завода представља материјално сведочанство стилског, архитектонског, социјал-економског развоја престонице у периоду између два рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)