ГАРАЖА И КОД БРАНКОВОГ МОСТА: Пројекат будућег подземног простора за остављање аутомобила биће на јавном увиду

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

01. 03. 2021. у 08:51

ГАРАЖА И КОД БРАНКОВОГ МОСТА: Пројекат будућег подземног простора за остављање аутомобила биће на јавном увиду

Фото П. Милошевић

УРБАНИСТИЧКИ пројекат подземне гараже која ће бити грађена између Бранкове и Фрушкогорске улице биће на јавном увиду од данас у згради градске управе. Ово је друга јавна гаража поред оне у Влајковићевој за коју је урађен пројекат, од укупно четири, за које је склопљен уговор Града са компанијом China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd. о концесији.

Будућа гаража налази се између улица Фрушкогорска, Поп Лукина, Бранкова, Карађорђева и Мале степенице, односно испод зелене површине на чијем се централном делу налази Обелиск несврстаних.

Носилац израде предметног Урбанистичког пројекта је "Центар за планирање урбаног развоја, ЦЕП" д. о. о., који ће овај блок трансформисати у атрактиван простор. Планирана је фазна реализација ове локације.

Планирана је изградња пет подземних етажа, организованих у десет полунивоа. Капацитет гараже је 384 паркинг-места, укупне површине 13.412 метара квадратних. Предвиђено је и паркирање минимум 20 бицикала, пуњачи за електрична возила, службене, помоћне и техничке просторије. Планирана су два колска приступа гаражи, по принципу улаз/излаз, из Фрушкогорске и Бранкове улице.

Кров гараже биће уређен као зелена површина, поплочан, додатно озелењен, осветљен и опремљен елементима урбаног мобилијара.

Новости

 

Фрушкогорска улица планирана је као улица у зони успореног саобраћаја, односно као колско-пешачка улица са јединственом површином. Предвиђена је и реконструкција раскрснице улица Поп Лукине и Фрушкогорске.

Подсећамо, уговор о концесији за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање, одржавање и пренос четири подземне гараже потписан је јуна 2019. Осим гаража у Влајковићевој и Фрушкогорској, планирана је градња гаража на Студентском тргу и Тргу републике. Последњих месеци, прићало се да је Град одустао од градње на Студентском тргу, али да ће се зато повећати броје етажа гараже на Тргу републике односно испод "Стакленца". У ове четири гараже требало би да буде око 3.000 места, а кински партнер уложиће 50 милиона евра.

УВИД И ПОДНОШЕЊЕ ЖАЛБИ

ЈАВНА презентација обавиће се у згради Градске управе града Београда, у Улици 27. марта бр. 43-45 до 9. марта 2021. године, сваког радног дана од 9.00 до 15.00 часова. Заинтересована лица могу да обаве увид у урбанистички пројекат, као и да своје примедбе и сугестије на планирана решења у писаној форми доставе Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове најкасније до 9. марта 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)