ЗАШТИЋЕНО 37 ЦРКАВА: Верски објекти на територији неколико општина добили посебан статус

М. СТАНОЈКОВИЋ

17. 02. 2021. у 10:11

ЗАВОД за заштиту споменика културе заштитио је 37 верских објеката широм престонице. На списку здања, које су добиле статус претходне заштите нашле су се цркве у 11 градских и приградских општина.

ЗАШТИЋЕНО 37 ЦРКАВА: Верски објекти на територији неколико општина добили посебан статус

Вождовачка црква / Фото В. Данилов

Према документу о проглашењу, који је почетком фебруара објављен у Службеном листу града, убудуће ће бити заштићена вождовачка црква у Улици војводе Степе, као и Црква Свете Марије Магдалене у Белом Потоку и Црква Свете Тројице у Кумодражу.

Када је реч о Звездари, верско здање заштићено од изненадних радова и промена је миријевска Црква Светог пророка Илије, а на Палилули Црква Светог првомученика и архиђакона Стефана из 1834. године у Великом Селу.

Списак је дужи и за миљаковачку Цркву Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, као и Богородичину цркву у обреновачком насељу Звечка. За све радове и на барајевској Цркви Светог Николе са надгробним споменицима у порти питаће се Завод за заштиту споменика.

- Обавештавамо сопственике и правна лица која користе непокретости и управљају њима, као и општине, да смо извршили евидентирање следећих добара која уживају претходну заштиту. То су Грочанска црква у Винчи, црква у Улици Мике Петровића Аласа у Врчину, Заклопачи у Вука Караџића, Ритопеку у Карађорђевој улици и Умчарима у Немањиној - наводи се у документу Завода. - Осим тога, на списку су и Сакрална архитектура младеновачког намесништва, цркве у Великој Крсни, Дубони, Марковцу, Кораћици, Црква преноса моштију Светог Николе у Ковачевцу, У Сопоту су и Наменикуће, Сакрална архитектура Космајског насмесништва...

Без претходног одобрења Завода неће моћи да се изводе радови и у Цркви Светог Ђорђа у Кировљевој улици, Цркви вазнесења Господњег у Жаркову и Цркви Светог Преображења у Умци.

БУЛЕВАР

БЕОГРАД би у наредном периоду требало да добије још једну заштићену зону. Подручје уз Булевар краља Александра, односно "Ташмајдан са Универзитетским центром у Београду", како су "Новости" већ известиле, понеће статус просторне културно-историјске целине.

Недавно су за културно добро проглашени и новобеоградски блокови 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, и 30.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)