"БОЖИДАРАЦ" МЕРИ ПУЛС БЕОГРАЂАНА: Београдски центар за образовање и културу бори се са условима живота у пандемији - организацијом предавања

А. Војиновић

31. 01. 2021. у 10:08

БЕСПЛАТНА предавања о најразличитијим темама одржавају се већ месецима уназад у организацији престоничког Центра за образовање и културу "Божидарац".

БОЖИДАРАЦ МЕРИ ПУЛС БЕОГРАЂАНА: Београдски центар за образовање и културу бори се са условима живота у пандемији - организацијом предавања

Новости

Часови о менталном здрављу, историјским и културним темама, разним појавама, привукли су пажњу Београђана свих генерација, који од краја марта прошле године са усхићењем прате шта им је екипа са Врачара уз бројне госте припремила.

Услед епидемије вируса корона у "Божидарцу" су одлучили да се прилагоде новој ситуацији и да у свом стилу наставе са организовањем културних активности. Од почетка увођења ванредног стања, током 2020. године, у установи на Врачару уприличено је више од 50 догађаја и предавања на различите теме са више од 15.000 активних учесника и готово 30.000 пријава.

- Прво онлајн предавање одржано је крајем марта прошле године, а уз велики ентузијазам и пожртвованост колега, као и уз велико интересовање гледалаца програм је наставио да се унапређује и расте - кажу, за "Новости", у "Божидарцу". - Једно од најпосећенијих предавања било је на тему "Београд испод Београда" са новинаром "Новости" Зораном Николићем, када смо и достигли тадашњи максимум од 1.000 активних учесника на једном часу.

Сва предавања се одржавају путем интернета и бесплатна су, а пријављени учесници уживо прате све часове и могу да дискутују са предавачима о актуелној теми. А тема је било безброј: зашто је важно ментално здравље нарочито у доба епидемије и како га сачувати, затим трибина о заблудама у српској историји, о животним циљевима у време епидемије, о Леонарду да Винчију, значају слободног времена, Ђури Јакшићу, балској историји Срба у 19. веку, градоначелницима Београда, пореклу божићних и новогодишњих обичаја...

А показало се да су предавања са једнаким интересовањем гледале све генерације - од основаца до пензионера.

Новости

- Константно смо ослушкивали потребе и предлоге учесника и изненадили смо се огромним генерацијским јазом, тако да су неке од наших догађаја пратили млади од 15 година, па до најстарије учеснице која има 78 година - наводе у "Божидарцу".

Осим бесплатних часова, екипа из ове установе редовно је одржавала и бројне едукативне радионице, као и часове страних језика. Најстарији су на пример учили технике фотографије и како да направе сајт за само један дан. А учесници су такође унапређивали и неке од популарних вештина, па је тако курс шивења испратило више од 700 полазница.

"Божидарац" због великог интересовања публике наставља да организује оригинална, бесплатна предавања и у новој години, а за учествовање је потребно само неколико кликова на званичном сајту Центра.

ЗВУК ЊУЈОРКА И БЕТИ ЂОРЂЕВИЋ

ЦОК "Божидарац" је током претходне године направио и својеврсни искорак и први у Србији организовао џез концерт "Звук Њујорка" уживо посредством интернета, као и прву оналајн играну представу "Ромео и Јулија" уз сарадњу са "Позориште, лектира". За празнике је традиционално одржан новогодишњи концерт Бети Ђорђевић, али је верна публика слушала познате хитове чувене певачице преко својих рачунара и телефона услед актуелне епидемиолошке ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)