ЕКСКЛУЗИВНО: "Новости" на Савском тргу - ево шта се дешава на месту где ће вечерас бити откривен споменик Стефану Немањи (ФОТО/ВИДЕО)

М.Стевановић-М.Марковић

27. 01. 2021. у 09:20

ЕКСКЛУЗИВНО: Новости на Савском тргу - ево шта се дешава на месту где ће вечерас бити откривен споменик Стефану Немањи (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Stevanović

СПОМЕНИК једном од најзначајнијих српских владара, оснивачу средњовековне српске државе, великом жупану Стефану Немањи, биће свечано откривен вечерас, на Светог Саву. Свечаности на Савском тргу присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.

Тренутно се на Савском тргу врше последње припреме за открвивање споменика. Тамо се заједно са екипом "Новости" налазе заменик градоначелника Београда Горан Весић и министар спољних послова Никола Селаковић.

Како изгледају последње припреме погледајте на приложеном видео снимку:

 

Споменик импозантних димензија направљен је у бронзи и дело је руског вајара Александра Рукавишњикова, а из Москве је у српску престоницу допреман сукцесивно, у деловима.

На монтирању споменика, које је почело у августу прошле године, учествовало је око десет руских мајстора, уз домаће раднике који су били задужени за реконструкцију самог трга.

Споменик је висок 23,5 метара изнад и пет метара испод земље, тежак је око 80 тона, а постамент представља својеврстан музеј на отвореном, јер су око жезла споменика намонтирани фрагменти византијског шлема са чије су унутрашње стране мозаици који представљају делове из живота Стефана Немање. Плато око споменика поплочан је каменим коцкама старим више од 100 година, које су пронађене током радова у непосредној близини Савског трга.

Фото: М. Анђела

Споменик који је постављен, разликује се од оног који је победио на конкурсу, јер Стефан Немања сада уместо крста, у једној руци држи мач, што је професор Сима Аврамовић објаснио тиме да је Стефан Немања био оснивач српске и државности и духовности, али да је ипак превагнула идеја државности која се није постизала руским крстом већ, као и увек, мачем.

Према речима професорке историје средњег века на Филозофском факултету у Београду Смиље Марјановић Душанић, Стефан Немања одавно је заслужио споменик.

О њему говори као о личности која је "обасјала" средњи век, али и касније векове, све до данашњих дана, а коју српски народ, као и његове синове, Светог Саву и Стефана Првовенчаног, препознаје као оне који су "устројили добар пут српском отачаству".

Предлог за подизање споменика великом жупану који ће убудуће "мотрити" на улицу која од Савског трга води до Славије, а носи управо његово име, поднео је 16. децембра 2015. године председник Србије Александар Вучић.

Крајем те године, Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града усвојила је иницијативу, коју су затим прихватили и одборници Скупштине града Београда.

У септембру 2017. године Секретаријат за културу Београда расписао је јавни и позивни, међународни отворени двостепени конкурс за израду решења за обележје Стефану Немањи.

Жири за подизање споменика чинили су председавајући Никола Селаковић, те чланови вајар, академик Светомир Арсић Басара, редитељ Емир Кустурица, вајар Миодраг Живковић, сликар, академик Владимир Величковић, сликар Небојша Ђурановић, професор Сима Аврамовић, архитекта Милутин Фолић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Прва награда припала је чувеном руском вајару Александру Рукавишњикову, у чијем је атељеу у Москви споменик и израђен.

Завршени су и грађевински радови на реконструкцији Савског трга.

Стефан Немања (1109-1199) био је средњовјековни српски велможа, најмлађи син властелина Завиде, велики жупан Рашке и зачетник владарске династије Немањића.

Сматра се једним од најзначајнијих српских владара, а током живота подигао је и обновио већи број цркава и манастира, укључујући и Хиландар на Светој гори, који се сматрају његовим задужбинама. Заједно са сином Савом сматра се оцем Српске православне цркве, која га слави као светог Симеона Мироточивог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ana

27.01.2021. 14:03

Предивно. Радујем се. Добродошао св. Симеоне. Ипак, више бих волела да у руци држиш Часни крст, а не мач. Ми смо народ којем је корен на Небу и тога треба да се сетимо.