ДЕЦА ПРЕПЛАШЕНА, НЕ ЖЕЛЕ У ОБДАНИШТЕ: После снимка из приватног вртића "Замак", где васпитачица злоставља дете, родитељи траже реакцију

Е. Б. Р.

22. 01. 2021. у 10:18

ДЕЦА ПРЕПЛАШЕНА, НЕ ЖЕЛЕ У ОБДАНИШТЕ: После снимка из приватног вртића Замак, где васпитачица злоставља дете, родитељи траже реакцију

Фото: Н. Скендерија

НА друштвеним мрежама у четвртак се појавио узмнемиријући снимак из приватног вртића "Замак" у вождовачком насељу Војвода Влаховић, где се види како васпитачица држи дете рукама на поду док плаче, шамара га, виче, вуче малишана за једну руку.

Како, за "Новости", тврде шокирани родитељи, малтретирање траје већ неко време, малишани су постали уплашени, плачу и не желе да иду у обданиште.

Просветна инспекција, која је по хитном налогу градског секретара за образовање и дечју заштиту Славка Гака, у четвртак посетила овај приватни вртић на Вождовду, одложила је надзор јер је директорки установе позлило. Из истог разлога померен је и састанак родитеља који ће бити одржан вечерас, а требало је синоћ.

Бојан Дрљачић, чији двоипогодишњи син већ годину дана иде у "Замак", не кријући огорченост, каже да је био шокиран када је видео ужасавајући видео. Иако његов син није на спорном снимку то, према Дрљачићевим речима, не умањује значај овог инцидента јер је било чије дете могло да буде малтретирано.

- Толико сам се потресао да нисам отишао на посао - говори Дрљачић. - Дошао сам овде на заказани састанак са директорком, али нам је њен муж, који је и власник вртића, рекао да њој још увек није добро и да ћемо разговарати. Наше дете је овде долазило са задовољством, док је била прва група васпитачица. У последњих неколико месеци оне се мењају као на траци. Видим разлике у његовом понашању кад дође кући из вртића. Дечак који је био весео, који је трчао и скакао сада показује страх. Плаћамо да нам деца иду у "замак страве"! Супругу држи за јакну кад дођемо испред капије вртића и каже: "Мама, нећу да идем".

Он каже да чека исход састанка са директорком и да ће свакако ангажовати адвоката. Намера му је да заједно са осталим родитељима "истера" овај проблем до краја, како би васпитачица била адекватно кажњена, уколико се утврди пропуст.

Истог става је и Сања Лукић, мајка трогодишње девојчице, која је промену понашања своје ћеркице тумачила као дечје фазе. Згрожена видеом, дошла је синоћ испред "Замка" и репортерима "Новости" рекла да је своје дете хтела да испише још пре шест месеци, али је директорка одговорила од тога, говорећи како се девојчица навикла на овај вртић, стекла другаре, заволела васпитачице...

- Кад сам видела те снимке, није ми било добро - прича нам Лукићева. - Такав стрес нисам у животу доживела, тако се не понаша ни према животињи! Она себи даје за право да шамара и вуче толику децу коју смо јој поверили на чување. Ћеркица, која ових дана пуни три године, у последње време је веома уплашена кад дође кући. Чим нам неко покуца на врата, она бежи под сто, крије се, вришти, плаче. Једва се одвоји од мене кад треба да остане у обданишту. Деца тамо спавају обучена, не пресвлаче их у пиџамице.

Наша саговорница каже да је власница вртића увек била фина, приступачна и расположена за разговор али да су се договори ретко поштовали. Такође, каже како нису у контакту са другим родитељима, те да немају ни "вајбер групу" на којој би размењивали информације.

Како је током инспекцијског надзора позлило директорки обданишта "Замак", позвана је Хитна помоћ која је констатовала да она није у стању да настави разговор са инспекторима, па је надзор прекинут и одложен. Такође, у овој предшколској установи је била и полиција која је разговарала са власницима.

Према речима Гака, секретаријат и инспекција до сада нису добили ниједну жалбу родитеља, нити запослених у вези са начином рада у овој предшколској установи. Ипак, како истиче, то ништа не значи засада, а даље одлуке зависиће искључиво од извештаја инспекције.

- Уколико се утврди да су снимци који су објављени аутентични, и установа и васпитачица ће сносити последице - наводи Гак. - Инспекција ће утврдити чињенице и институције ће даље обавити посао, али такав однос према деци је апсолутно непримерен и недозвољен у било ком вртићу, државном или приватном. Позивам родитеље да пријављују овакве случајеве, јер не можемо дозволити да прођу некажењено, ма одакле долазили.

Председница Удружења приватних предшколских установа Душанка Тасић је шокирана снимком и тврдњама родитеља. Она истиче да одговорност морају сносити сви који су знали да се тако ужасне ствари дешавају, а ћутали су - од спремачице до директора.

- Не можеш да ћутиш и то оправдаваш страхом да ћеш бити кажњен, зато што си хтео да исправиш ужасне ствари које се дешавају - истиче Тасић. - Вртић чине људи, а не зграда и опрема. Млади људи долазе у обданиште са нула праксе. Не знају шта их чека. Превише има теоријске идиле. Врло брзо се разочарају, јер није то оно што су очекивали. Нису сви за овај посао. Васпитач треба да прође "сито и решето". На академији нам је професорка говорила да дете које нам је поверено гледамо очима мајке, а одговорност коју имамо дуплим очима мајке.

Вртић "Замак", који је отворен 2018. године није члан овог удружења, а налази се у систему субвенција града.

ОДГОВОРНОСТ

АКО се утврди одговорност васпитачице, санкције могу бити суспензија, прекид радног односа, као и кривична одговорност, као што је било са случајем у Звечанској. За установу казна може бити одузимање лиценце за рад и затварање вртића. Дозволу за отварање приватне предшколске установе издаје Министарство просвете.

У главном граду постоји чак 420 приватних обданишта, што је десет пута више него пре увођења субвенција и у њима борави око 22.000 малишана. Број државних обданишта је 308.

РЕАГОВАО ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА

ПОВОДОМ овог случаја у четвртак се огласио и заштитник грађана Зоран Пашалић, који је по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Секретаријата за образовања и дечју заштиту Града Београда. Он је затражио да му се у року од 15 дана достави извештај о предузетим активностима у овом случају, као и записник о извршеном надзору над радом приватне ПУ "Замак" на Вождовцу.

СТРОГА СЕЛЕКЦИЈА И ТЕСТИРАЊЕ

ТАСИЋ истиче да су, некада, као услов да би уписали Педагошку академију, кандидати полагали тест из културе говора, дикције и изговора, свирања и психофизичких способности, а ко не би задовољио није могао да упише студије. Она сматра да би ово правило требало вратити. Услов за почетак рада у предшколској установи је потврда из Националне службе за запошљавање да је кандидат способан за обављање посла и морају је имати сви запослени, а не само васпитачице. Тестирање се састоји из психофизичког теста и индивидуалног разговора. Ако кандидат не задовољи, долази поново за шест месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

cvele

23.01.2021. 02:14

Ovo je iskljucivo krivica vlasnika vrtica.Sigurno bedno placaju zaposlene,da bi ostvarili sto bolju zaradu.Ja da sam direktor,bila bih prisutna sve vreme i nadgledala rad,DECA SU U PITANJU,A NE KROMPIRI.Ovo ce se zavrsiti na vaspitacici i spremacici,a deca sa traumama.

Vesna

23.01.2021. 09:48

Deca bi trebala da budu preplašena mnogo pre objave snimka. Cudno je da su uplašena tek kad je snimak otišao u javnost, oni ne gledaju TV, Zou tube i ne čitaju novine, Uplašeni su roditelji. Jedna losa vaspitačica ne znači da su sve loše. Treba sve ispitati i videti šta je istina. Koleginica koja sedi, snima, ne pomaže i ne reaguje imala je razlog zašto to radi. Sud ce videti šta se tu dogadjalo.