ОБНОВА ФАСАДА НА ПЕТ ГОДИНА: Удари кошаве оштетили велики број зграда којима предстоји санација

Ј. ДИНЧИЋ

18. 12. 2020. у 23:25

ОБНОВА ФАСАДА  НА ПЕТ ГОДИНА: Удари кошаве оштетили велики број зграда којима предстоји санација

Фото М. Анђела

УДАРИ кошаве који су прошле недеље прохујали престоницом, осим што су сметали грађанима, нанели су већу материјалну штету на стамбеним објектима.

Због јаких налета ветра отпадали су делови фасада на Лабудовом брду, Цераку и Звездари. Како би се ови проблеми решили и брзо санирали, станари морају бити уједињени. Надлежни из ЈП "Градско стамбено" истичу да ово предузеће нуди олакшице и плаћање на 60 месечних рата ако се станари одлуче на комплетну реконструкцију фасаде.

Нову погодност плаћања предузеће је увело пре неколико година, и за сада се показало да су Београђани и те како свесни стања у коме се налази велики број стамбених зграда.

- Суграђани су својевремено истицали да су им износи месечних издатака за отплату превисоки, без обзира на 24 месечне рате - кажу у "Градском стамбеном". - Сада је ситуација другачија, јер је ово идеална прилика да се зграда уреди са мањим месечним трошком и одложеним плаћањем на чак пет година.

Како би ово јавно предузеће приступило радовима на санацији, односно ревитализацији фасаде, у складу са законским прописима, неопходно је да стамбена зграда као инвеститор радова изврши одређене предрадње. Потребно је прибавити дозволу за радове у општини, а након што је управник добије, мора да достави потребну документацију "Стамбеном". Надлежни затим праве понуду коју шаљу стамбеној заједници. Уколико је већина станара прихвати, следи реализација радова. Цена зависи од случаја до случаја, не постоји одређени износ, некада су суме вишемилионске, али то су ретки случајеви.

ПОТПИСИ И ПЛАћАЊЕ ОБАВЕЗА

ДА би се за извођење радова потписао уговор са ЈП "Градско стамбено" потребно је да управник достави већину потписа власника станова. Уколико на тај начин скупштина станара одлучи да изводи радове, обавезу плаћања имају сви власници станова, без обзира на то да ли су својим потписом подржали склапање уговора или не. На то не утиче ни чињеница да ли станари користе тај део зграде више или мање или га уопште не употребљавају.

Уколико зграда није споменик културе и не налази се у заштићеној зони, потребно је од Завода за заштиту споменика културе прибавити уверење да зграда није споменик културе, односно да се не налази у зони заштићених културних добара, те да нема посебних услова за извођење радова на конкретном објекту.

Обнова фасаде може да се препусти и приватнику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)