ГУШИ НАС ВАЗДУХ У "ЦРВЕНОМ": Омотач изнад престонице био је изузетно загађен у претходним данима, „зелена зона” само на једном мерном месту

Ј. ДИНЧИЋ

04. 11. 2020. у 09:58

ГУШИ НАС ВАЗДУХ У ЦРВЕНОМ: Омотач изнад престонице био је изузетно загађен у претходним данима, „зелена зона” само на једном мерном месту

Фото Танјуг

ВАЗДУХ у централном градском језгру ових дана је веома загађен, а тек мало боље је у приградским општинама, где су такође забележене повећане концентрације загађујућих материја.

Главни кривац није повећан проток саобраћај, већ високе дневне температуре и одсуство ветра, уверавају из Градског завода за јавно здравље.

Мрежне мерне станице за систематско праћење квалитета повишене концентрације приземних загађујућих честица детектовале су на Старом граду, у Новом Београду и на Врачару. У овим станицама ваздух је био у црвеној зони, који се дефинише као загађен. Позитивна мерења која показују зелену зону квалитета, која означава одличан ваздух, очитана су само у станици Зелено брдо на Звездари.

Задржавању загађујућих материја у нижим слојевима ваздуха погодују магла, висок ваздушни притисак и недостатак ветра, објашњавају надлежни из ГЗЗЈЗ.

- Све док се не промене временски услови, биће оваква ситуација - истичу стручњаци из ГЗЗЈЗ. - Напомињемо да стање није алармантно, јер је ово диманичан и комплексан систем, па зато и меримо квалитет ваздуха сваког сата и резултати су увек доступни грађанима на апликацији "Беоком".

ОБАВЕШТЕЊА НА "БЕОКОМУ"

НА сајту "Беоком" грађани у сваком тренутку могу да провере квалитет ваздуха. Мерења се спроводе на сваких сат времена, а осим квалитета ваздуха овде су и препоруке, којих грађани, ако имају одређене тегобе, морају да се придржавају.

Међутим, према апликацији AirVisual која обухвата све градове у свету, Београд је у 10 часова био најзагађенији град на планети, а у 16 часова био је на 15. месту.

Надлежни објашњавају да је неприхватљиво поредити загађеност ваздуха у граду са милион или 20 милиона становника.

- Пре свега, параметри који се користе нису исти - кажу стручњаци. - Да би се спровела адекватна статистика, неопходно је поредити градове који су на истим меридијанима и са истом климом, што поменута апликација не користи.

Годишњи подаци показују и да је ваздух у престоници најзагађенији од новембра до фебруара, што је и очекивано због грејне сезоне и индивидуалних ложишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)